اثر داروی بوسپیرون هیدروکلراید بر میزان سرمی انسولین،گلوکز و لیپیدهای خون در موش های صحرایی نر بالغ دیابتی شده

سيدابراهيم حسيني 1*، سعید خاتم ساز 2، شراره محقق زاده 1

1 گروه زیست شناسی، واحد شیراز ،دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2 گروه زیست شناسی، واحد کازرون ،دانشگاه آزاد اسلامی ، کازرون، ایران
*نویسنده مسئول: نویسنده مسئول، پست الکترونیکی: ebrahim.hossini@yahoo.com

زمینه و اهداف: داروی بوسپیرون یک مهار¬کننده اختصاصی بازجدب سروتونین در درمان اختلالات اضطرابی بسیار مؤثر است و در مقایسه با بنزودیازپین¬ها وابستگی فیزیکی کمتری ایجاد می¬کند. هدف این تحقیق بررسی اثر داروی بوسپیرون بر میزان سرمی هورمون انسولین، گلوکز و لیپیدهای خون در موش های صحرایی بود. مواد و روش¬ها: در این مطالعه تجربی 35 سر موش¬های صحرایی نر بالغ، به 5 گروه 7 تایی تقسیم و در قالب گروه¬های کنترل (فاقد تیمار)، شاهد (تیمار حلال دارو) و تجربی بررسی گردیدند. گروه های تجربی و شاهد توسط داروی استرپتوزوسین دیابتی شدند. داروی بوسپیرون با مقادیر mg/kg 5 و10و15 و به گروه¬های تجربی به مدت 7 روز به صورت درون صفاقی تزریق گردید. در پایان با خون¬گیری از قلب حیوانات و تهیه سرم غلظت هورمون انسولین، گلوکز و لیپیدهای خون اندازه¬گیری گردید. نتایج به دست آمده با استفاده از آزمون¬های تجزیه واریانس یک طرفه و توکی ارزیابی شدند. یافته¬ها: آنالیز داده ها نشان داد که مصرف بوسپیرون باعث افزایش معنادار انسولین در گروه های تجربی دریافت¬کننده مقدار حداکثر (در سطح 005/0=P)، متوسط و حداقل (در سطح 0005/0=P) و کاهش معنی¬دار گلوکز، در گروه های تجربی (در سطح 0005/0=P) مي¬شود اما در میانگین غلظت پلاسمایی لیپیدها اختلاف معناداری نشان داده نشد. نتیجه¬گیری: بوسپریون احتمالا از طریق متابولیت فعال خود یا 1-(2-Pyrimidinyl)-piperazine و هم چنین مهارگیرنده های 5-HT1A و افزایش سروتونین، باعث تسهیل آزادسازی انسولین و کاهش گلوکز خون مي¬شود.
کلید واژه ها: بوسپیرون, انسولین, گلوکز, لیپید, موش دیابتی

ثبت‌شده: 02 بهمن 1392