مقايسه اثرات استفاده از جوراب فشارنده به تنهايي يا همراه با دوز كم هپارين يا انوكساپارين در جلوگيري از ترومبوز وريد هاي عمقي در بيماران تروماي نخاعي

محمدامين محمدزاده قره باغي 1، علي مشكينی 2*، سید محمود طباطبائی 3

1 گروه پزشكي، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات پیشگیری از آسیب حوادث جاده ای، گروه جراحی مغز و اعصاب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: meshkinia@tbzmed.ac.ir

زمینه و اهداف: از جمله عوارض مهم در بیماران دچار آسیب ترومایی نخاع می¬توان به ترومبوز وریدهای عمقی اشاره کرد. هدف از این مطالعه، مقایسه اثرات استفاده از روش¬های پیشگیری فیزیکی صرف با روشهای توام پیشگیری فیزیکی و داروهای ضدانعقادی در بیماران دچار آسیب ترومایی نخاع می¬باشد. مواد و روش¬ها: این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی دو سویه کور و با تعداد75 بیمار دچار آسیب ترومایی نخاع، در سه گروه یکسان از نظر سن وجنس انجام گردید. برای گروه اول جوراب فشارنده همراه با هپارین با وزن مولکولی کمLMWH (انوکساپارین 40 میلی¬گرم روزانه) تجویز شد. برای گروه دوم جوراب فشارنده همراه با هپارین با دوز کم Unfractionated (5000 واحد هر 12 ساعت به صورت زیرجلدی) تجویز گردید و در گروه سوم فقط از جوراب فشارنده در طول مدت بستری در بیمارستان استفاده شد. یافته¬ها: در طی مدت زمان بستری بیماران، در گروه تحت پیشگیری با جوراب فشارنده و انوکساپارین3 مورد (12٪)، در گروه تحت پیشگیری با جوراب فشارنده و هپارین1 مورد (4٪) و در گروه استفاده کننده از جوراب فشارنده به تنهایی1 مورد (4٪) از بیماران دچار ترومبوز در وریدهای عمقی شدند (424/0=P). نتیجه¬گیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر، میزان بروز ترومبوز ورید عمقی در این بیماران بالا نبوده و تفاوت معنی¬داری از لحاظ آماری در نحوه پیشگیری از بروز ترومبوز در میان سه گروه مورد مطالعه از نظر افزودن روشهای پیشگیری دارویی هپارین و انوکساپارین بر روشهای مکانیکی در این بیماران مشاهده نگردید.
کلید واژه ها: ترومبوز ورید های عمقی, آسیب ترومایی نخاع, جوراب فشارنده, هپارین, انوکساپارین

ثبت‌شده: 06 دی 1393
پذیرفته‌شده: 30 دی 1393