اصغر توفیقی
1، اكرم آمقاني
2، سلیم واحدی نمین
3، بهرام جمالي قراخانلو
2*، محمدرضا شیری
41 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2 مدیریت تربیت بدنی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 مرکز تحقیقات طب فیزیکی و توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 گروه علوم تغذیه، پردیس بینالملل، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده
زمينه و اهداف: انواع مختلف تمرین به نوعی منجر به آسیب عضلانی در سطوح مختلف میشود. هدف از پژوهش حاضر بررسي تاثیر مصرف اسیدهای آمینه شاخهدار و کربوهیدرات بر پاسخ برخی شاخصهای آسیب عضلانی مردان فعال به دنبال يک جلسه فعالیت هوازی واماندهساز میباشد. مواد و روش¬ها: در این طرح نیمه تجربی، 30 مرد فعال بصورت داوطلبانه انتخاب و سپس به شكل تصادفي به سه گروه شاهد، اسید آمینه شاخهدار و کربوهیدرات تقسيم شدند. آزمون هوازی واماندهساز، شاتل ران بود. یک ساعت قبل از اجرای آزمون اصلی، آزمودنیهای گروه اسید آمینه شاخهدار و کربوهیدرات هرکدام 210 ميليگرم به ازاي هر كيلوگرم وزن بدن از مکمل مربوطه و گروه شاهد نيز به ¬همان ميزان پلاسبو دریافت کردند. عمل خون¬گيري، در قبل، بلافاصله، 24 و 48 ساعت پس از اجراي آزمون جهت تحلیل شاخصهای آسیب عضلانی انجام شد. برای آنالیز دادهها نیز از تحلیل واریانس دوطرفه با اندازهگیریهای مکرر و بونفرونی تعقیبی استفاده شد. سطح معناداري در سطح آلفاي 5 درصد و از نرم افزار آماري SPSS نسخه¬ي 16 استفاده گردید. يافته¬ها: نتايج تحليل آماري نشان داد كه مقادير شاخصهاي CK, LDH, AST, ALT بلافاصله 24 و 48 ساعت پس از آزمون در تمامی گروهها نسبت به مقادير پيش¬آزمون افزايش داشت. همچنین در مقایسه بین گروهی، شاخصهاي AST وALT در گروه اسید آمینه شاخهدار، در 24 و 48 ساعت پس از تمرین بشکل معنی داری پایین تر از گروه کربوهیدرات و گروه شاهد بود. نتيجه¬گيري: بر طبق نتايج حاصل از پژوهش حاضر احتمال می¬رود مصرف اسیدهای آمینه شاخهدار قبل از فعاليت هوازي وامانده¬ساز بر آسیب عضلانی مردان فعال تاثير مثبت داشته و از آسیب بیشتر ممانعت میکند.
کلید واژه ها: اسیدهای آمینه شاخ دار, کربوهیدرات, آسیب عضلانی, تمرین هوازی, مردان فعال