فراوانی ژن های تولیدکننده شیگاتوکسین در جدایه های اشریشیا کلی از بیماران مبتلا به عفونت های مجرای ادراری در خرم آباد

فریدون منصوری*، نعمت شمس، احسان رشیدیان

1 گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: manesht_1100@yahoo.com

زمينه و اهداف: شیگاتوکسین¬ها (وروتوکسین) یکی از توکسین¬های باکتریایی مهم می¬باشد که توسط باکتری اشریشیا کلی ( O157:H7 و nonO157:H7) تولید شده و مسئول ایجاد بیماری¬های مختلف در انسان و دام می باشد. سندرم اورمی همولیتیک (HUS) ناشی از این توکسین¬ها، یکی از بیماریهای قابل توجه در انسان است که در هر دو جنس ایجاد می¬شود که می تواند باعث عوارض کلیوی شدید، نیاز به پیوند کلیه و حتی مرگ شود. بدلیل اینکه اطلاعات جامعی از فراوانی ژنهای مذکور در ایران و استان لرستان در دسترس نیست، هدف این تحقیق تلاش در جهت شناسایی ژن¬های مذکور در نمونه¬های ادراری شهر خرم¬آباد است. مواد و روش¬ها: این مطالعه بصورت تصادفی بر روی 146 بیماری که با علائم عفونت مجرای ادراری در سال¬های 1390- 1389 به آزمایشگاههای تشخیص طبی شهر خرم¬آباد مراجعه کرده بودند، انجام شد. ابتدا جدایه¬ها با استفاده از محیطهای افتراقی، اختصاصی و انجام تست¬های بیوشیمیایی استاندارد (ایندول، MRVP، سیترات، تولید ,SH2) شناسایی و تعیین هویت گردیدند. سپس از روش Multiplex PCR جهت ردیابی ژن¬های Stx1 و Stx2 که به ترتیب قطعات 302 و 516 جفت بازی تولید می¬کنند، بهره گرفته شد. یافته¬ها: از تعداد 146 نمونه بررسی شده تعداد 117 نمونه (13/80%) مربوط به زنان و تعداد 29 نمونه (86/19) مربوط به مردان بود که هیچکدام آنها واجد ژن¬های Stx1 و Stx2 نبود. نتیجه¬گیری: سروتیپ¬های اشریشیا کلی مولد شیگاتوکسین، عامل عفونت مجرای ادراری در خرم¬آباد نیست، وجود فراوانی این ژن ها در ایران، شیوع آنها در نمونه-های ادراری پایین است، اما باتوجه عوارض شدید شیگاتوکسین¬ها، بررسی مکرر نمونه¬های ادراری بیماران متبلا به عفونت ¬های مجرای ادراری در نقاط مختلف کشور با اهمیت تلقی می¬شود.
کلید واژه ها: اشریشیاکلی, شیگاتوکسین, وروتوکسین PCR, چندگانه, سندروم اورمی همولیتیک

ثبت‌شده: 24 شهریور 1393
پذیرفته‌شده: 19 مهر 1393