مقایسه موفقیت بی حسی عصب آلوئولار تحتانی با و بدون تعیین فورامن مندیبولار توسط رادیوگرافی پانورامیک

محمدعلی قویمی 1*، سعید نظافتی 1، سید احمد آرتا 1، آرزو قریشی زاده 2، نسترن صادقیلر 3

1 جراحی فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبريز، ايران
2 گروه دندانپزشکی کودکان، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبريز، ايران
3 دندانپزشک
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: m_ghavimi@ yahoo

زمينه و اهداف: بی¬حسی عصب آلوئولار تحتاني براي انجام درمان در فك تحتاني استفاده زيادي دارد اما به علت وجود ملاحظات آناتوميكي در فك پايين، بلاك عصب آلوئولار تحتاني درصد موفقيت پاييني دارد. با توجه به اينكه بسیاری از بیماران هنگام مراجعه، رادیوگرافی پانورامیک جهت بررسی¬های تشخیصی دندانپزشکی به همراه دارند، بر آن شدیم تا به مقایسه¬ی موفقیت دو روش بی¬حسی موضعی بلاک عصب آلوئولار تحتانی بدون استفاده از رادیوگرافی پانورامیک و با استفاده از رادیوگرافی پانورامیک بپردازیم. مواد و روش¬ها: در این مطالعه، بیماران مراجعه¬كننده به بخش جراحی فک و صورت دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سالهاي 1391-1390 كه شرايط ورود به مطالعه را داشتند مورد بررسي قرار گرفتند. برای کلیه بیماران در مرحله نخست مطالعه تزریق در یک سمت بدون استفاده از رادیوگرافی انجام گردید. در مرحله دوم مراجعه تزریق در سمت مقابل با استفاده ازکلیشه رادیوگرافی صورت گرفت و نتایج بی¬حسی در این دو روش با یکدیگر با استفاده از روشهای آماری توصیفی و آزمون کای اسکوير مقایسه گردید. يافته¬ها: تعداد 31 بیمار (12 زن، 19 مرد) با میانگین سنی 47/10±16/37 سال وارد شدند. مقایسه میزان موفقیت بی¬حسی بلاک عصب آلوئولار تحتانی با راهنمای رادیوگرافی پانورامیک و بدون استفاده از رادیوگرافی پانورامیک نشان داد که بین نتايج بي¬حسي حاصل از این دو روش اختلاف آماری معنی¬داري وجود دارد (02/0=p). نتيجه¬گيري: در صورت استفاده از رادیوگرافی پانورامیک ميزان موفقيت بي¬حسي بالا بوده و استفاده از رادیوگرافی پانورامیک در انجام بی¬حسی بلاک عصب آلوئولار تحتانی توصيه مي¬گردد.
کلید واژه ها: بی حسی, رادیوگرافی, فک پایین

ثبت‌شده: 28 فروردین 1393