تاثیر رزوراترول بر بیان ژن MDR1 در رده سلولی لوسمیکMOLT-4

عباسعلی حسین پور فیضی 1، مجید فرش دوستی حق 2*، توحید عبادی 2، علی اکبر موثق پور اکبری 2، کریم شمس اسنجان 2، مهدی طالبی 2، تقی خانزاده 2، بهمن یوسفی 3

1 مرکز تحقیقات هماتولوژی و انکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ايران
2 بخش هماتولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ايران
3 گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ايران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: M.farshdousti@gmail.com

زمينه و اهداف: در درمان لوسمی ها شیمی درمانی نقش عمده ای دارد با اینحال بروز پدیده مقاومت چند دارویی سبب کاهش اثر بخشی درمان و عود مجدد بیماری می شود. یکی از علل اصلی بروز پدیده مقاومت چند دارویی، افزایش بیان ژن MDR1 می باشد که پروتئین حامل غشایی P-gp را کد می کند که سبب تخلیه داروها به بیرون از سلول لوسمیک شده و بدین ترتیب سبب مقاومت سلول می شود. لذا کاهش بیان ژن MDR1 می تواند سبب کاهش مقاومت دارویی شود. بر این اساس هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر ماده گیاهی رزوراترول بر بیان ژن MDR1در رده سلولی لوسمی لنفوبلاستیک حاد MOLT-4می باشد. مواد و روش¬ها: رده سلولی MOLT-4 از بانک سلولی پاستور ایران تهیه شد. سلول ها در محیط کشت RPMI 1640 کشت داده شدند. سیتوتوکسیسیتی رزوراترول نسبت به سلول های MOLT-4 با استفاده از MTT تعیین شد. سلول های MOLT-4 و نیز لنفوبلاست های استخراج شده از خون محیطی بیماران با محلول رزوراترول تیمار شدند سپس RNA توتال استخراج شده و تغییر بیان ژن MDR1 با استفاده از Real Time PCR ارزیابی شد. تغییر مقاومت سلول ها نسبت به وینکریستین در همراهی با رزوراترول بررسی شد. یافته¬ها: رزوراترول سبب مهار رشد سلول های MOLT-4 نشد. بیان ژن MDR1 متعاقب تیمار سلولی با رزوراترول بصورت وابسته به دوز و زمان افزایش داشت. مقاومت سلول های MOLT-4 نسبت به وینکریستین در همراهی با رزوراترول افزایش داشت. نتیجه¬گیری: شواهدی در حمایت از داروی گیاهی رزوراترول به عنوان کاهش دهنده مقاومت چند دارویی پیدا نکردیم.
کلید واژه ها: رزوراترول, MDR1, P گلیکوپروتئین

ثبت‌شده: 30 تیر 1393