ارتباط بین انواع هیپرپلازی بافتی خوش خیم پروستات و علایم بالینی آن

کمال الدین حسن زاده*، محمد سلیمی

1 گروه ارولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: drhassanzadehka@yahoo.com

زمينه و اهداف: هیپرپلازی خوش خیم پروستات بیماری شایع در میان مردان مسن است که موجب ایجاد عوارض و هزینه¬های سلامتی قابل توجه می¬گردد. بزرگی پروستات ممکن است ناشی از هیپرپلازی استروما یا هیپرپلازی غده¬ای یا ترکیبی از این دو گردد. علایم بیماری به دو دسته انسدادی و غیرانسدادی از قبیل تکرر و اضطراب در ادرار تقسیم میشود. درمان جراحی در صورتی که علایم انسدادی شدید باشد توصیه میگردد. تا کنون مطالعه جامعی به بررسی رابطه بین علایم هیپرپلازی خوش خیم پروستات و نوع بافتی آن نپرداخته است. هدف از این مطالعه بررسی انواع بافتی هیپرپلازی خوش خیم پروستات و رابطه آن با علایم است. مواد و روش¬ها: 306 بیمار دچار هیپرپلازی خوشخیم پروستات در طی 5/1 سال مطالعه بررسی گردید و نوع بافتی هیپرپلازی خوشخیم پروستات در تمامی بیماران تعیین گردید. همچنین وجود هریک از علایم دفع دردناک ادرار، تکرر ادرار، شب ادراری، اضطراب دفع ادرار، کاهش فشار و قطر ادرار، تاخیر در شروع دفع ادرار و یا اخساس خالی نشدن مثانه در بیماران بررسی شد. و شیوع و تعداد این علایم در انواع مختلف بافتی هیپرپلازی خوش خیم بررسی گردید. يافته¬ها: 306 بیمار مبتلا به هیپرپلازی با متوسط سنی 13/9± 28/69 (91-46 سال) مطالعه شدند. از نظر بافت شناسی فراوانی هیپرپلازی استرومال، گلاندولارو استرومال- گلاندولار 83٪، 09/12٪ و 9/4٪ بود. همچنین تعداد علایم تحریکی (23/1±87/2، 49/1±59/2، 42/1±8/2، 462/0=P)، انسدادی (38/1±34/4، 06/1±54/4، 42/1±8/2، 692/0=P)، و کلی (38/1±22/7، 12/2±13/7، 18/2±13/7، 18/2±26/7، 693/0=(P در انواع مختلف هیپرپلازی خوشخیم پروستات تفاوت معنی¬داری نداشت. نتيجه‌گيري: نتایج این مطالعه بیانگر عدم وجود رابطه بین نوع بافتی هیپرپلازی خوش خیم پروستات و علایم بیماری است. با توجه به بدیع بودن این مطالعه انجام بررسی¬های بیشتر در گروههای مختلف و با حجم نمونه بیشتر لازم است.
کلید واژه ها: هیپرپلازی خوش خیم پروستات, بافت شناسی, علایم بالینی

ثبت‌شده: 23 آذر 1393