چکیده
زمینه و اهداف: هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات عصاره¬ی الکلی زعفران بر تعدیل شاخص های استرس اکسیداتیو در هیپوکامپ مدل های تجربی MS می باشد. مواد و روش ها: القای MS با تزریق مستقیم سم اتیدیوم بروماید (٪01/0) به ناحیه CA1 تشکیلات هیپوکامپی انجام گرفت. گروه های تیمار یک هفته پس از القای MS عصاره ی الکلی زعفران را به صورت ریزتزریق و به مدت 3 روز و با دو دوز µg/rat 5 و µg/rat 10 دریافت نمودند. در خاتمه، نمونه برداری از هیپوکامپ انجام گردید و شاخص های استرس اکسیداتیو مورد سنجش قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری داده های به دست آمده با روش آنالیز واریانس یک طرفه و با آزمون تعقیبی Tukey انجام شد. یافته ها: تزریق داخل هیپوکامپی سم اتیدیوم بروماید تأثیری بر فعالیت آنزیم CAT نداشت؛ ولی به طور معنی داری موجب افزایش ظرفیت تام آنتی اکسیدانی (01/0 P<) و فعالیت آنزیم¬های آنتی اکسیدانی GPx و SOD (05/0 P<) گردید. تزریق موضعی کوتاه مدت عصاره¬ی زعفران موجب تعدیل و کاهش قابل توجه ظرفیت تام آنتی¬اکسیدانی (01/0 P<) و فعالیت آنزیم های GPx و SOD (05/0 P<) به میزان نرمال گردید. فعالیت آنزیم CAT به دنبال ریزتزریق زعفران افزایش معنی داری را نشان داد (05/0 P<). نتیجه¬گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان می¬دهد که تزریق موضعی سم اتیدیوم بروماید موجب افزایش تولید رادیکال¬های آزاد می¬گردد. افزایش فعالیت آنزیم¬های آنتی-اکسیدانی نشان¬دهنده¬ی فعال شدن سیستم دفاعی است. عصاره¬ی زعفران به عنوان یک آنتی¬اکسیدان قوی احتمالاً از طریق روبیدن گونه¬های بازفعال اکسیژن و پاکسازی محیط سلول¬ها از رادیکال¬های آزاد، سبب تعدیل شاخص¬های استرس اکسیداتیو می¬شود.
کلید واژه ها: استرس اکسیداتیو, مالتیپل اسکلروزیس, زعفران, هیپوکامپ