شيوع سرمي لیشمانیازیس احشایی به روش آگلوتیناسیون مستقیم در كودكان زير 12 سال شهرستان دلفان استان لرستان: معرفي يك كانون جديد

لیلا ماسوری 1، وحیده معین وزیری 2، فرناز خیر اندیش 3، بهناز آخوندی 4، علی حقیقی 2، لطیف گچکار 5، علیرضا ابدی 6، علی چگنی شرفی 7، مهدی محبعلی 8,9*

1 مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2 گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
3 گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران
4 گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
5 مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
6 گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
7 واحد پیشگیری و کنترل بیماریهای واگیر حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران
8 گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
9 مركز تحقيقات انگل هاي بومي ايران، دانشگاه علوم پزشكي تهران، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: mohebali@tums.ac.ir

زمينه و اهداف: دو فرم جلدی و احشایی بیماری لیشمانیازیس در ایران وجود دارد. علیرغم گزارشات پراكنده¬اي از وقوع موارد جديد لیشمانیازیس احشایی در شهرستان دلفان استان لرستان در سال¬هاي اخير، از شيوع واقعي اين بیماری در انسان اطلاعاتي در دسترس نبود و لذا هدف از این مطالعه بررسی شيوع سرمي ليشمانيازیس احشائي در شهرستان دلفان طي سال¬هاي 92-1391 بوده است. مواد و روش¬ها: در این مطالعه توصیفی تحلیلی، نمونه¬های خون در دی ماه 1390 تا آبان ماه 1391 از کودکان زیر 12 سال و 10% از بزرگسالان روستاهای منتخب شهرستان دلفان، به روش خوشه¬ای تصادفی جمع¬آوری گردید و برای تعیین شیوع سرمی لیشمانیازیس از روش سرولوژي آگلوتیناسیون مستقیم استفاده شد. بر اساس مطالعات انجام شده در مناطق مختلف ايران، عيارهاي 800/1 و 1600/1 به عنوان عفونت ناشي از Leishmania infantum و عيارهاي 3200/1≤ همراه با علائم باليني اختصاصي به عنوان بيماري ليشمانيازیس احشائي در نظر گرفته شدند. یافته¬ها: از مجموع 800 نمونه سرمی مورد بررسي، در 21مورد (62/2%) آنتی¬بادی ضد لیشمانیایی با عيارهاي 800/1 و 1600/1 مشاهده شد و در5 مورد (62/0%) عيار آنتی بادی ضد ليشمانيا 3200/1≤ بوده است؛ که تنها در یکی از این افراد علائم بزرگی شکم و کم خونی مشاهده شد که مورد اخیر با داروی میلتفوزین تحت درمان قرارگرفته است. نتیجه¬گیری: مطالعه حاضر نشان دهنده شکل¬گیری یک کانون جدید لیشمانیازیس احشایی با اندمیسیتی پائین در شهرستان دلفان است که جهت تعیین وضعیت اپیدمیولوژیک بیماری مطالعات بر روی ناقلین و مخازن حیوانی در این شهرستان و شهرستان های همجوار پیشنهاد می¬گردد.
کلید واژه ها: لیشمانیازیس احشایی, عفونت سرمی, آگلوتیناسیون مستقیم, انسان, ایران

ثبت‌شده: 12 آذر 1392