فرمولاسیون و بهینه سازی سیستم آهسته رهش الانزاپین با استفاده از گلیسرول مونوئولئات

گیتا باقری 1*، فرید عابدین درکوش 2، ابراهیم واشقانی فراهانی 3، مهدی ارجمند 4، حسین عطار 1

1 گروه مهندسی شیمی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهریار-شهرقدس، تهران، ایران
2 گروه فارماسیوتیکس، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3 گروه مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
4 گروه مهندسی شیمی، دانشکده فنی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب،تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: gitabagheri_en@yahoo.com

زمينه و اهداف: گلیسرول مونوئولئات (GMO) در ساختار ژلی، جهت کنترل رهایش بسیاری از داروها با خواص فیزیکوشیمیایی متفاوت بکار رفته است. هدف این تحقیق تهییه و بهینه سازی و بررسی رهایش برون تنی فرمولاسیون رهایش کنترل شده ماتریسهایی متشکل از الانزاپین (OZ) ، GMO و پلی اتیلن گلیکول (PEG)است. مواد و روش¬ها: روش سطح پاسخ ترکیبی از تکنیک¬های آماری و ریاضی است که با توجه به چندین پارامتر آماری بهترین مدل راارائه می دهد.در این مطالعه از نرم افزار Design-Expert با روش سطح پاسخ باکس – به نکن برای تعیین رابطه میان متغیرهای مستقل و پاسخ ها استفاده شده است. متغییرهای مستقل شامل: محتوای الانزاپین در محدوده 2-4%، نسبت وزنی آب /گلیسرول مونوئولئات و پلی اتیلن گلایکول /گلیسرول مونوئولئات به ترتیب در محدوده 2-4% و 2-6% است. متغیرهای وابسته شامل بازده بارگذاری و درصد رهایش در ساعت های 12 ام و 168 ام می باشد. مطالعات رهایش برون تنی الانزاپین از ژل¬های آماده شده در محیط بافربا 8/6 pH: انجام گرفت و دارو با اسپکتروفتومتر در 265 نانومتر آنالیز شد. یافته¬ها: فرمولاسیون بهینه با نسبت وزنی Water/GMOو PEG 300/GMO به ترتیب در 28/0 و 2/0 و الانزاپین در 4% بدست آمد. مقدارهای مشاهده شده و پیش بینی شده برای درصد بارگذاری دارو به ترتیب برابر با 8/86% و 31/90% و برای رهایش در ساعت 12ام برابر با 1/16 %، 15% و رهایش در ساعت 168ام، 8/59% و 3/56% بوده است نتیجه¬گیری: سینتیک رهایش الانزاپین توسط مدل¬های مختلف بررسی گردید که از بین آنها مدل هیگوچی بهترین تناسب وهمبستگی را نشان داد.
کلید واژه ها: برون تنی, مونوئوائین, پلی اتیلن گلایکولها, الانزاپین

ثبت‌شده: 16 آذر 1392