اثر عصاره هیدروالکلی برگ به لیمو بر رفتار اضطرابی در موش های صحرایی نر بالغ

مریم عیدی 1*، علی ایلچی زاده کاوگانی 2، صالح شهاب زاده 2، زهرا ساسانی نژاد 3، رضا قهرمانی 4، مصطفی حمیدی نعمانی 4

1 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم زیستی، واحد ورامین – پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
2 باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 گروه ژنتیک، واحد پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4 باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد ورامین – پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: maryameidi@gmail.com

زمينه و اهداف: اضطراب کمبود شایع و اختلال روانی است که با طب گیاهی قابل درمان است. طب گیاهی و طب مکمل در میان افرادی که از اختلالات اضطراب رنج می برند، کاربرد وسیعی دارند. اثر مفید گیاه به لیمو برای درمان بیماری های عصبی مختلف پیشنهاد شده است. در مطالعه حاضر، اثر عصاره هیدروالکلی برگ به لیمو بر رفتار اضطرابی در موش های صحرایی نر بالغ توسط ماز مرتفع  شکل مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش¬ ها: در مطالعه تجربی حاضر، عصاره هیدروالکلی برگ به لیمو در غلظت های 50، 100، 200 و 300 میلی گرم بر کیلوگرم به روش درون صفاقی به موش های صحرایی نر بالغ تیمار شد. گروه کنترل سالین را بعنوان حلال دریافت کردند. اثر ضداضطرابی عصاره هیدروالکلی برگ به لیمو 30 دقیقه بعد از تزریق درون صفاقی عصاره با استفاده از ماز مرتفع  شکل به مدت 300 ثانیه مورد بررسی قرار گرفت. یافته ¬ها: نتایج نشان داد تیمار عصاره هیدرواتانلی برگ به لیمو در غلظت 200 میلی گرم بر کیلوگرم موجب افزایش زمان سپری شدن در بازوهای باز و افزایش درصد نسبت تعداد ورود به بازوهای باز بر دفعات ورود به کل بازوها (% Open Arm Enteries, %OAE) شده و در غلظت های 50، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم موجب کاهش درصد نسبت زمان ورود به بازوهای باز بر زمان وزود به کل بازوها (% Open Arm Time, %OAT) می گردد. نتیجه¬ گیری: بنابراین، عصاره هیدروالکلی برگ گیاه به لیمو دارای اثر اضطراب زدایی در موش های صحرایی است که این اثر احتمالا بواسطه دارا بودن ترکیبات فلاونوئیدی و رابطه متقابل با سیستم گاباارژیک می باشد.
کلید واژه ها: به لیمو, اضطراب, ماز مرتفع + شکل, موش صحرایی

ثبت‌شده: 30 مهر 1392