مقایسه دما، PH و وزن مخصوص محلول مورد استفاده برای شستشو و مایع بازگشتی از ورید و حالب کلیه آلوگرافت در زمان شستشوی کلیه

افشار زمردی، علیرضا فرشی، الهام اسلامی*

1 گروه ارولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: eli.rose_2010@yahoo.com

زمينه و اهداف: نارسایی کلیه یک وضعیت تهدید کننده حیات است و یکی از علل اصلی مرگ و میر می‌باشد. هنگامی که عملکرد کلیه برای زندگی عادی کافی نمی‌باشد پیوند کلیه بهترین روش برای بیماران دچار نارسایی شدید کلیه می‌باشد. با توجه به اینکه پس از خروج کلیه از بدن فرد دهنده احتمال انعقاد و ترومبوز داخل کلیه وجود دارد لازم است کلیه آلوگرافت بطور کامل شستشو داده شود که بدین منظور شستشو از طریق شریان وارد کلیه شده و پس از فیلتراسیون از ورید و حالب خارج می گردد. در مطالعه حاضر به اندازه گیری و مقایسه دما، PH و وزن مخصوص مایع شستشو و مایع بازگشتی از حالب و ورید کلیوی پرداخته ایم تا مشخص شود که در مایع شستسوهنگام عبورازکلیه تغیری صورت می گیرد یا نه. مواد و روش¬ها: در يك مطالعه توصيفي – مقطعي که به مدت دو سال از مهر سال 1388 تا مهر سال 1390 در مرکز تحقیقاتی امام رضا (ع) شهر تبریز انجام شد تمام بیمارانی (21 بیمار) که تحت پیوند با کلیه آلوگرافت قرار گرفته بودند وارد مطالعه شدند. در شرایط اتاق عمل پس از خروج کلیه آلوگرافت از بدن دهنده پیوند، با محلول شستشو از طریق شریان کلیه مورد شستشو قرار گرفته و پس از بازگشت مایع از ورید و حالب (پس از روشن شدن جریان مایع بازگشتی از ورید) PH ، دما و وزن مخصوص مایع بازگشتی از حالب و ورید تعیین و با PH، دما و وزن مخصوص شستشو در دو مرحله شستشو زیر cc 500 و بعد از شستشو بالای cc 500 مقایسه گردید. يافته¬ها: تعداد 21بيمار (11 مرد و10 زن) با ميانگين سن 86/11±23/34 سال وارد اين مطالعه شدند رابطه معنی¬داری بین وزن مايع شستشو و دما و همچنين بین وزن مایع شستشو PH در مایع جمع شده از حالب و ورید وجود نداشت (57/0=p و 56/0=p). وزن مخصوص مایع جمع شده از حالب و ورید رابطه بارزی با حجم مایع شستشو داشت (04/0=p). نتیجه¬گیری: رابطه غیر معنی داری بین دما و PH مایع جمع شده و مایع شستشو وجود داشت.
کلید واژه ها: نارسایی کلیه, پیوند کلیه, مایع شستشو

ثبت‌شده: 14 اردیبهشت 1392