تعيين الگوي عروق کرونری و ارتباط آن با تنگي کرونري بارز مشاهده شده در سي‌تي آنژیوگرافی

ابوالحسن شاکری باویل 1، رضا جواد رشید 1، محمد حسین عبد کریمی 2، سیده سهیلا طالبی نوشیروانی 1، محمد امین رضازاده ساعتلو 3*

1 گروه رادیولوژی٬ بیمارستان امام رضا٬ دانشگاه علوم پزشکی تبریز٬ تبریز٬ ایران
2 رادیولوژیست
3 مرکز تحقیقات سل و بیماری های ریوی٬ دانشگاه علوم پزشکی تبریز٬ تبریز٬ ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: dr_amin_re@yahoo.com

زمينه و اهداف: بيماري عروق کرونری یکی از علل شايع مرگ و میر است. آنژیوگرافی برخلاف تهاجمی¬بودن به عنوان روش مرسوم تشخيصي مرسوم جهت ارزيابي بيماري عروق کرونري می¬باشد. هدف از اين مطالعه بررسي آناتومي عروق کرونری و ريسك فاكتورهاي آناتوميك تنگي هموديناميك به وسيله سی تی آنژیوگرافی slice-٦٤ مولتي دكتور است. مواد و روش¬ها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، اطلاعات سی تی آنژیوگرافی ٢٠٠ بيمار مشكوك به بيماري عروق کرونری جهت تعيين آناتومي عروق کرونری و محل تنگي مورد بررسي قرار گرفت. همچنین، طول LMCA (Left Main Coronary Artery) و طول دياگونال اول از (Left Anterior Descending (LAD)) اندازه‌گيري شد. یافته¬ها: در ٩١٪ بيماران شریان کرونری (Right coronary Artery (RCA رگ اصلي خون¬رساني کرونری و در ٨٪ بيماران شریان کرونری چپ (LCA) Left Coronary Artery رگ اصلي خون¬رساني کرونری قلب بود و به علاوه خون¬رسانی در ١٪ بيماران بصورت co-dominancy مشاهده شد. محل شايع تنگي در ٣١ نفر (١٥٪) در LAD و در ١٥ نفر (٥/٧٪) در RCA مشاهده شد و همچنين پلاك آترواسكلروتيك در ٦ نفر (٣٪) در LCx و در ٤ نفر (٢٪) در LMCA و در ٥ نفر (٥/٢٪) در RI ديده شد. نتيجه¬‌گيري: رابطه‌اي معنی¬دار بين طول LM و طول دياگونال اول و تعداد شاخه‌هاي LAD و شيوع استنوز در LAD وجود نداشت.
کلید واژه ها: مولتی دکتور سی تی آنژیوگرافی slice-6, آناتومی عروق کرونری, تنگی بارز

ثبت‌شده: 23 مهر 1392
پذیرفته‌شده: 18 دی 1392