چکیده
زمينه: بيماري عروق کرونر (CAD) علت بزرگي از مرگومير انسانها درکشورهاي پيشرفته است. عوامل خطر بسياري مانند افزايش فشار خون ، افزایش چربیهای خون، ديابت، سن، جنس، چاقي، کشيدن سيگار و سابقه فاميلي در ایجاد CAD نقش دارند. هدف از اين مطالعه بررسي غلظت اسيد سياليک توتال (TSA) و پروفایل لیپید با تعداد گرفتگی رگ در بيماران CAD غير سيگاري و ديابتي است تا بتوان با اندازهگیری این پارامترها کمک موثری در جهت تشخیص و پیشگیری برای افراد سالم مستعد به CAD و نیز کنترل درمان بیماران مبتلا انجام داد.
روش کار: در اين مطالعه 200 نفر شامل 160 نفر به عنوان گروه بيمار و 40 نفر به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. تمام افراد بیمار غيرسيگاري و ديابتيک بودند. بيماران بر اساس نتايج آنژيوگرافي به 4 گروه تقسيم شدند، بيماران با آنژيوگرافي نرمال (Non-CAD) (n=40) ، بيماران با گرفتگي يک رگ (n=40) ، بيماران با گرفتگي دو رگ (n=40) و بيماران با گرفتگي سه رگ (n=40). گروه شاهد نيز از افرادي انتخاب شدند که هيچگونه سابقه بيماري CAD و دیگر بیماریها را نداشتند. پروفايل ليپيدي با روش هاي استاندارد و سطح سرمي اسيد سياليک توتال با روش الایزا اندازه گيري شد.
يافته ها: اختلاف معنیداری بین دو گروه در سن و جنس وجود نداشت اما در سابقه فامیلی اختلاف، معنیدار بود (5 0/0>P). در سطح سرمی گلوکز گروه بيمار و گروه شاهد اختلاف معنيداري ديده شد (5 0/0>P). همچنین سطوح سرمی hs-CRP در دو گروه بیمار و شاهد طبیعی بود. سطح سرمي کلسترول، تريگليسيريد و LDL در گروه بیمار به طور معنيداري بالاتر از گروه شاهد بود (5 0/0>P)، اما سطح سرمی HDL برخلاف این بود. همچنین سطح سرمي اسيدسياليک توتال (TSA) نیز در گروه بيمار به طور معنيداري بالاتر از گروه شاهد بود (5 0/0>P).
نتيجه گيري: سطح سرمی اسید سیالیک توتال در بیماران عروق کرونر قلبی غیرسیگاری و دیابتی افزایش معنیداری در مقایسه با گروه شاهد دارد. به نظر می رسد متغیرهای بیوشیمیایی ذکرشده، در ایجاد و پیشرفت تصلب شرایین و CAD سهم بسزایی دارند که با اندازه گیری به موقع این متغیرها در افراد سالم احتمالا بتوان کمک موثری در جلوگیری و پیشرفت CAD و نیز کنترل درمان بیماران مبتلا انجام داد.