يافته‌هاي سي‌تي آنژيوگرافي ثانويه به اختلال عملكرد بطن راست در بيماران مبتلا به آمبولي ريوي حاد حجيم

ابوالحسن شاكري باويل 1*، هما اكبري 1، رضا جوادرشيد 2، محمدحسين عبد كريمي 3، محمدرضا غفاري 3، حسين نامدار 4

1 مركز تحقيقات سل و بيماريهاي ريوي، دانشكذه پزشكي، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبريز، ايران
2 گروه راديولوژي، دانشكذه پزشكي، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبريز، ايران
3 متخصص راديولوژي, مركز تصويربرداري تابش، تبريز، ايران
4 گروه قلب، دانشكده پزشكي، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبريز، ايران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: shakeri.ab@gmail.com

زمينه و اهداف: آمبولي ريوي حجيم اختلالي تهديدكننده حيات با مرگ و مير بالاست. آمبولي ريوي حجيم به صورت انسداد 50٪ يا بيشتر شريان‌هاي ريوي اصلي يا مسدود شدن 2 يا بيشتر از شرايين لوبار تعريف مي‌شود. بيماران اغلب در ساعتهاي اوليه در اثر نارسايي بطن راست مي‌ميرند. بنابراين يافتن علايم اختلال عملكرد بطن راست در شك تشخيصي اوليه آمبولي ريوي حجيم در مطالعات اوليه از قبيل سي‌تي اسكن اسپيرال، در مبتلايان به علايم تنفسي مفيد خواهد بود. هدف ما از اين مطالعه يافته‌هاي سي‌تي آنژيوگرافي اختلال عملكرد بطن راست در بيماران مبتلا به آمبولي ريوي حاد حجيم مي‌باشد. مواد و روش‌ها: در يك مطالعه تحليلي، بر روي 80 نفر و به كمك دستگاه سي‌تي آنژيوگرافي مولتي اسلايس در بخش سي‌تي آنژيوگرافي مركز آموزشي و درماني شهيد مدني شهر تبريز، 40 بيمار مبتلا به آمبولي ريوي حجيم و 40 بيمار با سي‌تي آنژيوگرافي نرمال مورد بررسي قرار گرفتند و حداكثر محور كوتاه بطن راست و بطن چپ و نسبت آنها و نيز قطر وريد ازيگوس و اجوف فوقاني مورد بررسي قرار گرفت. يافته‌ها: ميانگين حداكثر قطر كوتاه بطن راست در گروه مورد نسبت به گروه شاهد بالاتر بوده و اين رابطه از نظر آماري معني‌دار بود (05/0>p). ميانگين نسبت حداكثر قطر كوتاه بطن راست و بطن چپ در گروه مورد نسبت به گروه كنترل بالاتر و اين رابطه معني‌دار بود (05/0>p). ميانگين قطر وريد اجوف فوقاني و وريد آزيگوس در گروه مورد نسبت به گروه كنترل بالاتر بوده و رابطه معني‌دار بود (05/0> p). نتيجه‌گيري: ارزيابي يافته‌هاي افزايش پس بار بطن راست در سي‌تي اسكن مي‌تواند در پيش‌بيني آمبولي ريوي شديد و اقدامات تشخيصي و درماني سريعتر و كاهش مرگ و مير ناشي از آن موثر باشد.
کلید واژه ها: ترومبوآمبولی شدید ریوی, اقطار بطن های راست و چپ, سی تی آنژیوگرافی 64 ردیف دتکتور, قطر ورید ازیگوس-اجوف فوقانی

ثبت‌شده: 28 اسفند 1391
پذیرفته‌شده: 26 خرداد 1392