تأثیر یک جلسه فعالیت استقامتی بر سطوح آدیپونکتین سرمی در مردان سالمند دارای اضافه وزن

جبار بشیری*

1 گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشكده‌ علوم انساني، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: bashiri.jabbar@gmail.com

زمينه و اهداف: اضافه وزن و چاقي یکی از مهم¬ترين مشکلات سلامتي در کشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه می¬باشد. بافت چربی محل تولید آدیپوکاین¬هایی است که در تنظیم متابولیسم گلوکز نقش دارند. هدف مطالعه‌ي حاضر، تعيين تأثیر یک جلسه فعالیت استقامتی بر سطوح آدیپونکتین سرم در مردان سالمند دارای اضافه وزن مي‌باشد. مواد و روش‌ها: 12 مرد سالمند سالم (سن: 53/2±41/63 سال، قد: 27/6±17/173 سانتي‌متر، وزن: 37/7±9/76 كيلوگرم، شاخص توده‌ي بدني: 52/1±61/25 كيلوگرم بر مترمربع) به ‌صورت داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند. آزمودنی¬ها یک جلسه فعالیت رکاب¬زنی بر روی چرخ‌ كارسنج با شدت 75 -70 درصد ضربان قلب بيشينه به مدت 30 دقیقه اجرا کردند. خون‌گیری در دو مرحله‌ی قبل، بلافاصله بعد از فعالیت انجام شد. داده¬ها با استفاده از آزمون تی وابسته و آزمون ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS18 در سطح معني‌داري 05/0 بررسی شدند. يافته‌ها: تغییرات معنی‌داری در مقادیر آدیپونکتین سرم در پاسخ به فعالیت ورزشی نشد و رابطه¬ی معنی‌داری نیز بین مقادیر آدیپونکتین سرم و شاخص مقاومت به انسولین مشاهده نشد . ميزان گلوکز خون، انسولین و شاخص مقاومت به انسولین در پاسخ به فعالیت ورزشی به طور معنی‌داری کاهش یافت (001/0=P، 001/0=P و 0001/0=P) و همبستگی معنی‌داری بین انسولین و شاخص مقاومت به انسولین مشاهده شد (996/0=r). نتيجه‏گيري: بر اساس یافته¬های حاضر می‌‍‌توان نتیجه گرفت 30 دقیقه فعالیت رکاب¬زنی بر روی چرخ کارسنج، باعث تغییرات معنی‌داری در غلظت گلوکز خون، انسولین و شاخص مقاومت به انسولین شده ولی تأثیر معنی‌داری بر سطوح آدیپونکتین سرم ندارد.
کلید واژه ها: فعالیت استقامتی, آدیپونکتین, افراد سالمند, اضافه وزن, مقاومت به انسولین

ثبت‌شده: 26 شهریور 1392
پذیرفته‌شده: 21 آبان 1392