هادی علیزاده
1*، مهدی قیامی راد
1، سعیده ابراهیمی اصل
21 گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر، اهر، ایران
2 گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر، اهر، ایران
چکیده
زمينه و اهداف: هر اندازه که افراد از عوارض جانبی خطرناک آنتی بیوتیک های سنتزی مطلع می شوند، میزان تقاضا برای جایگزین های طبیعی این داروها افزایش پیدا می¬کند. مواد طبیعی، خطر این عوارض را کمتر می کنند و حتی اثرات جانبی مفیدی دارند. شلغم گیاهی دارویی است که در طب سنتی کاربردهای گوناگونی دارد. این مطالعه با هدف بررسی اثرات ضد باکتریایی عصاره الکلی گیاه شلغم بر روی تعدادی باکتری های بیماری زا صورت گرفت. مواد و روش¬ها: در این مطالعه از گیاه شلغم با نام علمی . Brassica Napus L استفاده شد. پس از تهیه عصاره الکلی گیاه، تاثیر غلظت های mg/ml50، mg/ml100، mg/ml200 و mg/ml400 از این عصاره به روش انتشار از چاهک و انتشار از دیسک بر روی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، اشریشیا کلی و سودوموناس آئروژینوزا مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی رشد باکتری ها و حداقل غلظت کشندگی باکتری ها (MIC/MBC) به روش رقت در لوله انجام گرفت. یافته ها: یافته ها نشان دادند که عصاره الکلی گیاه شلغم از رشد باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، اشریشیا کلی و سودوموناس آئروژینوزا جلوگیری می¬کند. حداقل غلظت مهارکنندگی از رشد این باکتری ها از mg/ml 5/12 تا mg/ml100 متغیر است. نتیجه گیری: عصاره الکلی گیاه Brassica Napus L در شرایط آزمایشگاهی بر رشد باکتری های بیماری زا اثرات مهارکنندگی قابل ملاحظه ای دارد. به منظور کاربرد بالینی این عصاره ها انجام تحقیقات بالینی ضروری است.
کلید واژه ها: شلغم, اشرشیاکلی, حداقل غلظت مهارکنندگی رشد, باکتری های بیماری زا, اثر ضد باکتریایی