تظاهرات گوش، حلق وبینی برگشت محتویات معده به مری درکودکان

یلدا جباری مقدم 1، ماندانا رفیعی 2*

1 مرکز تحقیقات سالمت کودکان، گروه بیماریهای گوش و حلق، بینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات سالمت کودکان، گروه بیماریهای کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: نویسنده مسئول، پست الکترونیکی: mrafeey@yahoo.com

زمینه و اهداف: در بسياري از مقالات گوش، حلق و بيني رفلاكس اسيد معده به مري بعنوان يك عامل زمينه¬اي قوي در اختلالات حنجره¬اي و خارج حنجره¬اي شناخته شده است. ولي هنوز مكانيسم دقيق ايجاد اين عوارض بحث برانگیز است. مطالعه حاضر برای بررسی ارتباط رفلاكس اسيد معده به مري و بیماری¬های گوش،حلق و بینی در کودکان طراحی شده است. مواد و روش¬ها: مطالعه حاضر از نوع توصيفي– مقطعي بوده و جامعه آماري آن شامل كودكان مبتلا به رفلاكس اسيد معده به مري در طي يك دوره يكساله میباشد. كه تشخيص (Gastroesophageal reflux disease) GERD براساس علايم و يافته¬هاي راديولوژيك و اندوسكوپيك وپرسشنامه مسجل شده است. چهل كودك (1-14 ساله)، قبل از شروع درمان از نظر علايم گوش، حلق و بيني توسط متخصص گوش، حلق و بيني معاينه شده و پس از ثبت يافته¬ها در پرسشنامه-اي كه براي اين پژوهش تنظيم شده بود، درمان GERD و مشکلات گوش حلق بینی توسط همكار فوق تخصص گوارش كودكان و متخصص گوش، حلق و بيني صورت گرفت. يك و شش ماه بعد از درمان مجدداً از نظر گوش، حلق و بيني وگوارش معاينه و نتايج با همديگر مقايسه گرديد. متغيرهاي دموگرافیک و علايم بالینی ابتدا،يك ماه و شش ماه بعد از شروع درمان ثبت شد. یافته¬ها: در طی این بررسي 30 درصد از كودكان مورد آزمون زير يك سال سن داشتند. در 85 درصد از کودکان سابقه خانوادگی رفلاکس منفی گزارش شد.سرفه، شایعترین موارد شكايت بالینی بود. یک ماه پس از درمان 10 درصد از علائم گوارشی و 35 درصد از علائم ENT بطور کامل بهبود داشتند.شش ماه پس از درمان 86/64 درصد از علائم گوارشی وENT بطور کامل بهبود یافتند. نتیجه¬گیری: این بررسی نشان داد که رفلاکس گاستروازوفاژال باید در تمام کودکانیکه علائم گوش، حلق و بيني مقاوم به درمان دارند باید مد نظر قرار گرفته، تشخیص و درمان گردد.
کلید واژه ها: ریفلاکس گاستروازوفاژیال, کودک, درمان, تظاهرات گوش, حلق و بینی

ثبت‌شده: 28 اسفند 1391