تحقیقی

تعیین شیوع و شدت رفلاکس ادراری در کودکان مبتلا به عفونت ادراری مجاری فوقانی

مجید ملکی*

1 مرکز تحقیقات سلامت کودکان، گروه نفرولوژی کودکانٍ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: madjidmalaki@gmail.com

زمینه و اهداف: بررسی شیوع عفونت ادراری و لزوم انجام عکسبرداری در این بیماران موضوع مطالعاتی است که سالها موضوع بحث محققین بوده است. در این مطالعه به بررسی اپیدمیولوژیک این عارضه در کودکان می پردازیم. مواد و روش ها: در یک مطالعه گذشته نگر تعداد 125 کودک مبتلا به عفونت ادراری با سن بین 2 تا 96 ماه وارد این مطالعه شدند، تمام این کودکان براساس اندیکاسیون علمی و با تشخیص عفونت ادراری تب دار سیستم ادراری فوقانی دارای تب بالای 3/38 مرکزی بودند همراه با کشت ادراری مثبت نیاز به بستری در بیمارستان کودکان تبریز داشتند که پس از منفی شدن کشت ادراری در این بیماران عکسبرداری سیستوگرافی حین ادرار انجام شد وبراساس معیار های بین المللی شدت رفلاکس ادراری به 5 گروه تقسیم بندی شد. اطلاعات مربوط به سن و جنس همراه با درجه رفلاکس مشخص گردید و با روش آماری T testوchi square در نرم افزار SPSS16 مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها: 125 بیمار مبتلا به عفونت ادراری شامل 80دختر و45 پسر وارد مطالعه شدند 55 نفر دارای رفلاکس ادراری بودند(44%) شیوع رفلاکس در پسران 49% و در دختران 39% بود. در زیر یکسال این شیوع در هر دو جنس حدوداً 50% بود. نتیجه گیری: علیرغم اینکه شیوع عفونت ادراری در دختران به پسران 7/1 برابر است اماشیوع رفلاکس ادراری در پسران نسبت به دختران در کل مبتلایان بیشتر(49% در مقابل 39%)است اما در زیر یکسال شیوع رفلاکس ادراری در هردوجنس برابر ودر 50% از مبتلایان به عفونت ادراری اتفاق می افتد.
کلید واژه ها: رفلاکس ادراری, جنس, عفونت ادراری

ثبت‌شده: 24 دی 1391