تحقیقی

بررسی شیوع بیماری سلیاک در کودکان کوتاه قد شمال غرب ایران

ربابه قرقره چی 1*، ماندانا رفیعی 1، نازنین هژیر 2

1 مرکز تحقیقات بیماری های کبد و گوارش، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: ghergherehchir@tbzmed.ac.ir

زمینه و اهداف: کوتاه قدی یکی از اختلالات شایع در طب اندوکرین کودکان است. بیماری سلیاک یکی از علل کوتاهی قد در کودکان می باشد. و با توجه به اینکه نان غنی از پروتئین گلیادین بوده و قوت غالب جامعه ی ما می باشد بر آن شدیم که فراوانی بیماری سلیاک را در کودکان با کوتاه قدی ایدیوپاتیک بدون علایم گوارشی در شمال غرب ایران بررسی کنیم. مواد و روش ها: در این مطالعه توصيفي مقطعی کودکان کوتاه قد زیر 12 سال بدون علایم گوارشی بررسی شدند و در صورت دارا بودن معیارهای ورود به مطالعه، وارد مطالعه شدند. در همه موارد آنتی بادی IgA برای رد کمبود IgA اندازه گیری شد. آنتی بادی های IgA, IgG anti-tissuetransglutaminase TTG)) و انتی بادی های IgA, IgG anti endomysial EMA)) در 200 مورد اندازه گیری شد. در کودکان با سطح آنتی بادی های بالاتر از IU/ml 20 بیوپسی دئودنوم برای تایید بیماری سلیاک انجام شد. نتایج بیوپسی بر اساس طبقه بندی مارش گزارش گردید. یافته ها: از 200 مورد (93 پسر و 107 دختر)، در 2 مورد (1%) Anti EMA، در 6 مورد(3%) Anti TTG و در 8 مورد (4%) هردو آنتی بادی مثبت بود. در 5 مورد (5/2%)، تغییرات پاتولوژی در تایید سلیاک بود. در مقايسه سن تقويمي، سن استخواني، z-score قد، وزن و سرعت رشد ساليانه در کودکان با و بدون ابتلا به سلياك تفاوت معني داري از نظر آماري وجود نداشت. نتيجه گيري: با توجه به نتایج مطالعه حاضر 5/2% کودکان کوتاه قد مبتلا به سلیاک بودند كه بیشتر از شيوع آن در جمعيت معمول جامعه است لذا به نظر می رسد بررسی بیماری سلیاک در کودکان کوتاه قد بدون علایم گوارشی حائز اهمیت باشد.
کلید واژه ها: بیماری سلیاک, کودکان, کوتاه قدی

ثبت‌شده: 14 اسفند 1391