محمد مهدی سلطان دلال
1,2، روناک بختیاری
2، فرزانه امین هراتی
2، محمدکاظم شريفی يزدی
3,4*1 مرکز تحقیقات میکروبیولوژی مواد غذایی، گروه پاتوبیولوژی ،دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
2 بخش میکروب شناسی، گروه پاتوبیولوژی ،دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
3 مرکز تحقیقات بیماریهای مشترک انسان ودام (زئونوز)، گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
4 مرکز تحقیقات بیماریهای مشترک انسان ودام (زئونوز)، گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
چکیده
زمينه و اهداف: اسهال یکی از مهمترین علل مرگ و میر کودکان در کشورهای در حال توسعه است. بیماری های روده ای سالانه سبب مرگ بسیاری از کودکان زیر 5 سال می گردد و گونه هاي يرسينيا يكي از عوامل ايجاد كننده اسهال در كودكان مي¬باشد. در این مطالعه با استفاده از کشت سلولی Hep-2تاثیردرجه حرارت بر خصوصیت تهاجمی تعدادی از سویه های گونه های یرسینیا مورد بررسی قرار گرفت. مواد¬و¬روش¬ها: 50 سویه يرسينيا با منشاء ایران و فرانسه شامل 30 سویه یرسینیا انتروکلی تیکا، 14 سویه یرسینیا اینترمدیا 3 سویه یرسینیا فردریکسنی، 2 سویه یرسینیا کریستنسنی و 1 سویه یرسینیا آلدوه به منظور تعیین خاصیت تهاجمی به سلول های Hep-2 در دو دمای 22 و 37 درجه سانتی گراد با استفاده از کشت سلولی Hep-2 مورد آزمایش قرار گرفتند. یافته¬ها: تنها 10 سویه از گونه های مختلف یرسینیا فقط در دمای 22 درجه سانتی گراد دارای خاصیت تهاجمی بودند. بیشترین تهاجم ناشی از سویه های یرسینیا انتروکلی تیکا به میزان 7 سویه (20%) بود. نتایج بدست آمده نشان داد که سویه های محیطی قابلیت بیماریزایی را دارند. همچنین مقایسه ویرولانس میان ایزوله های ایران و فرانسه، نشان می دهد سویه های منبع اروپا از توان بیماریزایی بیشتری برخوردار بودند. بعلاوه سویه های محیطی ایران هیچکدام قابلیت بیماری زایی را ندارند. تعیین الگوی مقاومت انتی بیوتیکی بدست آمده گویای این مطلب است که سویه های یرسینیا صرف نظر از منشاء آنها، به اکثر آنتی بیوتیک های بکاررفته حداقل حساسیت 88% را نشان دادند. نتیجه گیری: یافته های بدست آمده نشان داد که ایزوله های محیطی یرسینیا، دارای خاصیت تهاجمی بوده و این خاصیت تهاجمی وابسته به درجه حرارت می باشد.
کلید واژه ها: یرسینیا, تهاجمی, کشت سلولی 2-Hep, اسهال