تحقیقی

مقاومت استافیلوکوکوس اورئوس به داروی ونکومایسین: یک مطالعه شش ساله 1390-1385

صديقه خزاعي 1*، پگاه پورطهماسبی 1، مالك كناني 2، سيد حميد مدني 1، احسان ملکیان زاده 1

1 مركز تحقيقات مولكولار پاتولوژي، مركز آموزشی درمانی امام رضا(ع)، دانشگاه علوم پزشكی كرمانشاه، كرمانشاه، ايران
2 گروه پاتولوژی، بيمارستان امام خمينی، دانشگاه علوم پزشكی جندي شاپور اهواز، اهواز، ايران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: skhazaei2003@yahoo.com

زمينه و اهداف: با توجه به افزایش شیوع استافیلوکوکوس اورئوس های مقاوم به متی سیلین و استفاده از ونکومایسین به عنوان تنها داروی درمانی این موارد و نظر به اهمیت بررسی نمای آنتی بیوتیکی این دارو در درمان موارد استافیلوکوکوس اورئوس های مقاوم به متی سیلین بر آن شدیم تا وضعیت مقاومت استافیلوکوکوس اورئوس را به داروی ونکومایسین بررسی نماییم. مواد¬و¬روش ها: کليه نمونه هاي (خون، ادرار، مایعات و... ) ارسال شده جهت كشت به آزمايشگاه بیمارستان امام رضا (ع)، وابسته به دانشگاه علوم پزشکي کرمانشاه طي مدت 6 سال (90-85)، پس از کشت در محيط هاي مكانگي آگار، بلاد آگار و محـيطهاي کشت افـتراقي وتشخيص باكتريهاي استافیلو کوکوس اوره ئوس، الگوي آنتي بيوگرام اين باكتري با روش انتشار ديسك Kirby-Bauer و هاله عدم رشد آن طبق استانداردهاي كميته ملي براي آزمايشگاه هاي باليني (CLSI) مورد بررسي قرار گرفت. یافته¬ها: تعداد 5736 نمونه استافيلوكوك از کليه ي نمونه های ارسالی به آزمایشگاه جدا سازي شد. كه از اين تعداد 3987 مورد (5/69%) استافيلوكوك¬كواگولاز مثبت بوده است. مطالعه نشان داد كه توزيع فراواني موارد مثبت استافيلوكوكوس اورئوس جدا شده 3897 مورد (1/68%) از نمونه هاي ادرار، 966 مورد (9/16%) از نمونه هاي خون و بقيه از نمونه هاي زخم و گلو و خلط و... است. نتايج بررسي الگوي آنتي بيوتيكي ونكومايسين مقاومت 8/4% را نشان مي¬دهد. نتیجه¬گیری: با توجه به تفاوت نماي آنتي بيوگرام در مناطق مختلف جغرافيايي استفاده از الگوي مقاومت آنتي بيوتيكي منطقه اي در درمان تجربي و اختصاصي بيماران لازم مي¬باشد. در اين مطالعه مشاهده گرديد كه شيوع مقاومت استافيلوكوكوس ها به ونکومایسین روند افزايش را نشان مي دهد اما سرعت اين روند آهسته است لذا با توجه به اينكه اين دارو مهم ترين داروي درمان موارد MRSA است نظارت دقيق درماني و بررسي بيشتر جهت يافتن علل مقاومت آنتي بيوتيكي به نظر ضروري مي¬رسد.
کلید واژه ها: استافیلوکوکوس اورئوس, ونکومایسین, مقاومت آنتی بیوتیکی

ثبت‌شده: 01 اسفند 1391