تحقیقی

اثر مصرف طولانی رِسوِراترول بر میزان فعالیت سیکلواُکسیژناز 1 و 2 و فاکتور هسته‏ای کاپای B در کلیه رتهای دیابتی نوع 2

سعید خامنه 1*، فرهاد قدیری صوفی 2، محمدرضا علیپور 3، فاطمه افشار 4، فریبا میرزایی 3

1 گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
2 گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران
3 گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 گروه پاتوبیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: khamnei_s@yahoo.com

زمینه و اهداف: اگرچه مکانیسم‏های متعددی جهت بروز نفروپاتی دیابتی شرح داده شده اما این بیماری هنوز یکی از علل مرگ طی دیابت می‏باشد. مطالعات نشان داده‏اند که سیکلواُکسیژناز2 (COX2) نقش مهمی در پاتوژنز نفروپاتی دیابتی دارد. رسوِراترول یک پلی فنول گیاهی است و آثار ضد التهابی مفیدی طی دوره‏های تجویز کوتاه مدت دارد. این مطالعه به بررسی اثر مصرف طولانی رسوِراترول بر فعالیت COX1، COX2 و فاکتور هسته‏ای کاپای B (NF-κB) در نفروپاتی دیابتی می‏پردازد. مواد و روش¬ها: تعداد 24 موش صحرایی نر، بصورت تصادفی در چهار گروه 6 تايی کنترل سالم، کنترل دیابتی، سالم دریافت‏¬کننده رسوِراترول و ديابتي دريافت‏¬كننده رسوِراترول تقسیم شدند. القای دیابت با تزریق داخل‏ صفاقی استرپتوزوتوسین (mg/kg 60)، ۱۵ دقیقه بعد از تزریق داخل‏صفاقی نیکوتین‏آمید mg/kg) 110 (و تجویز رسوِراترول با دوز mg/kg/day 5 بصورت گاواژ روزانه و بمدت 4 ماه صورت گرفت. در پایان، میزان اوره، کراتینین، قند و انسولین خون و میزان فعالیت میزان فعالیت COX1، COX2 و NF-κB در بافت کلیه اندازه‏گیری شد). یافته‏ها: مصرف رسوِراترول، میزان قند خون، اوره و نسبت وزن کلیه به وزن بدن را در گروه دیابتی کاهش داد (05/0< P). همچنین، تجویز دراز مدت رسوِراترول فعالیت COX2و نیز NF-κB را در کلیه موش‏های دیابتی کاهش داد (05/0< P). نتیجه‏گیری: از آنجایی که کنترل مناسب قند خون نقش کلیدی در پیشگیری از عوارض دیابت دارد، و نیز با توجه به اثرات ضد التهابی رسوِراترول در کلیه، می‏توان رسوِراترول را بعنوان یک مکمل در جهت پیشگیری از عوارض کلیوی دیابت در نظر گرفت.
کلید واژه ها: دیابت نوع 2, هایپرگلایسمی, Resveratrol, COX2, κB-NF

ثبت‌شده: 04 دی 1391