تحقیقی

ازوفاژکتومی ترانس هیاتال لاپاراسکوپیک در بیماران مبتلا به کانسر قسمت تحتانی مری- تجربه جدید

صمد بهشتی روی 1، فرزاد کاکایی 2*

1 گروه جراحی توراکس، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه جراحی عمومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: fkakaei@yahoo.com

زمینه و اهداف: از حدود سال 1991 ازوفاژکتومی لاپاراسکوپیک به صورت موردی گزارش شده بود، اما ارسال 2000 تمایل به انجام ازوفاژکتومی لاپاراسکوپیک بیشتر شده است. ازوفاژکتومی به روش کمتر تهاجمی به دو صورت ازوفاژکتومی لاپاراسکوپیک ترانس هیاتال بعلاوه برش گردنی و یا به صورت آزادسازی لاپاراسکوپیک معده بعلاوه آزادسازی مری با توراکوسکوپ انجام می شود. مواد و روش¬ها: از مرداد 1390 در بخش توراکس دانشگاه علوم پزشکی تبریز، کار بر روی لاپاراسکوپی کانسر مری شروع شد. بیماران انتخاب شده کانسر 3/1 دیستال مری بدون متاستاز و بدون تهاجم به بافت¬های مجاور داشتند و هیچ منعی برای جراحی و لاپاراسکوپی نداشتند. تا شهریور 1391 یازده مورد ازوفاژکتومی ترانس هیاتال لاپاراسکوپیک انجام شد. یافته¬ها: متوسط سن بیماران 1/9 7/65 سال بود. 7 نفر از بیماران مرد و4 نفر زن بودند. طول مدت جراحی به طور متوسط 154 240 دقیقه، طول مدت بستری در واحد مراقبتهای ویژه به طور متوسط 95/1 72/2روز و طول مدت بستری در بیمارستان به طور متوسط 80/4 55/10 روز بود. در یک بیمار نشت آناستوموز گردنی و در یک بیمار نیز پنومونی بدنبال جراحی رخ داد که با درمان داروئی بهبود یافتند. تغذیه دهانی از روز سوم بعد از عمل شروع شده بود. هیچ مورد مورتالیته دیده نشد. نتیجه¬گیری: نتایج کوتاه مدت اولین سری ازوفاژکتومی ترانس هیاتال لاپاراسکوپیک در بخش ما در مقایسه با نتایج سایر منابع از نظر مورتالیته و موربیدیتی قابل قبول است. این نتایج ما را بر آن داشته است که با حفظ حرمت انسانی و با تجربه اندوزی بیشتر این روش را بیشتر توسعه دهیم.
کلید واژه ها: ازوفاژکتومی, لاپاراسکوپی, کانسر مری

ثبت‌شده: 24 اسفند 1391