تحقیقی

تعیین نمرات ASQ در شیرخواران مبتلا به هیپر بیلی روبینمی نوزادی و ارتباط آن با مقادیر بیلی روبین توتال و نسبت بیلی روبین به آلبومین در دوره نوزادی

منیژه مصطفی قره باغی*، فهیمه فرجی اذرفام، ربابه قرقره چی

1 مرکز تحقیقات سلامت کودکان ، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: gharehbaghimm@yahoo.com

زمینه و اهداف: هیپر بیلی روبینمی یکی از مشکلات شایع دوران نوزادی است که ممکن است با مشکلات عصبی تکاملی در سنین بعدی همراه گردد. ریسک فاکتورهای متعددی برای بروز انسفالوپاتی بيلي روبين شناخته شده كه یکی از مهمترين آنها مقدار بیلی روبین توتال و نسبت بیلی روبین به آلبومین می باشد. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط تکامل شناختی شیر خواران با شدت هیپربیلی روبینمی نوزادی و نسبت بیلی روبین به آلبومین در دوره نوزادی انجام گرفت. مواد و روش ها: در یک مطالعه توصیفی تحلیلی186 نوزاد که با هیپر بیلی روبینمی بالای 18 میلی گرم در دسی لیتر مراجعه وتحت درمان با فتوتراپی یا تعویض خون قرار گرفته بودند انتخاب و تحت بررسی قرار گرفتند. مقادیر بیلی روبین توتال سرم و مقدار آلبومین ونسبت بیلی روبین به آلبومین در آنها تعیین گردید. این نوزادان بعد از ترخیص در سنین 4و8و12 ماهگی با استفاده از پرسشنامه Ages & Stages Questionnaires, ASQ در 5 حیطه تکاملی پیگیری شدند. یافته ها: در مجموع 164 نوزاد فتوتراپی و 22 نوزاد تعویض خون شده بودند. متوسط نسبت بیلی روبین به آلبومین در نوزادان تعویض خون شده 6/6 و در نوزادان فتوتراپی شده 5 بود(001/0P<). در 5 شیرخوار (8/2%) از نوزادان پیگیری شده نمره ASQ در دو حیطه کمتر از حد طبیعی بود. در سن 8 ماهگی در نوزادان با نسبت بیلی روبین به البومین کمتر از 7 نمره ASQ در حیطه برقراری ارتباط 3/7±8/51 و در نوزادانی که نسبت بیلی روبین به البومین بالای 7 داشتند نمره اخذ شده در این حیطه 9/10 ± 1/47بود (03/0P<) . در سن 12 ماهگی، نوزادانی که بیلی روبین توتال زیر 25 میلی گرم در دسی لیتر داشتند دارای نمرات اخذ شده در حیطه برقراری ارتباط ، 8±4/48 و در نوزادانی که بیلی روبین توتال بالای 25 میلی گرم در دسی لیتر داشتند نمرات کسب شده در این حیطه 8/9 ± 2/44 بود (05/0P<) . در سایر موارد بین مقادیر بیلی روبین توتال سرم و نسبت بیلی روبین به آلبومین با نمرات اخذ شده در حیطه های تکاملی در سنین 4و8و 12 ماهگی رابطه معنی داری یافت نشد. نتیجه گیری: درمطالعه حاضر نوزادانی که نسبت بیلی روبین به آلبومین بالایی داشتند در سن 8 ماهگی در حیطه برقراری ارتباط نمره پایین تری داشتند. در نوزادانی که بیلی روبین توتال بالاتری داشتند در 12 ماهگی نمره کمتری در حیطه برقراری ارتباط داشتند. مطالعات بیشتری برای تعیین ارتباط بیلی روبین توتال و نسبت بیلی روبین به آلبومین با سایر حیطه های تکاملی مورد نیاز است.
کلید واژه ها: هیپر بیلی روبینمی نوزادی, زردی نوزادی, عوارض هیپر بیلی روبینمی

ثبت‌شده: 26 دی 1391