مقايسه تاثیر بارگیری کوتاه مدت و طولانی مدت مکمل بیکربنات سدیم بر شاخص های خستگی و عملکردي مردان فعال به دنبال فعالیت هوازی وامانده ساز

اصغر توفیقی، صابر ساعد موچشی*

1 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه ارومیه،ارومیه، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: saedsaber384@gmail.com

زمینه و اهداف: رويكرد استفاده از مكمل¬هاي غذايي در به تاخير انداختن خستگي ناشي از ورزش همواره مورد توجه ورزشكاران و مربيان بوده¬است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر دو نوع بارگیری کوتاه¬مدت و طولانی¬مدت مکمل بیکربنات سدیم به همراه فعالیت هوازی وامانده¬ساز بر شاخص¬های خستگی و عملکردي در مردان جوان فعال بود. مواد و روش¬ها: تعداد 10 مرد فعال بطور غیرتصادفی انتخاب و در یک طرح تجربی طي دو مرحله بارگیری کوتاه¬مدت و طولانی مدت؛ مکمل بیکربنات را مصرف کردند. برای محاسبه لاکتات و PH خون، نمونه¬های خونی در طول 4 مرحله در حالت ناشتايي، قبل از شروع تست ورزشی، پس از بارگیری کوتاه مدت و بلند مدت مكمل و بلافاصله پس از اجراي تست مربوط به هر مرحله بارگيري گرفته شد. آزمون ورزشی شامل تست بروس تعدیل شده GXT با شدت 75% ضربان قلب بيشینه بود. یافته¬ها: نتایج آماري نشان داد که مصرف بیکربنات در مدل بارگیری طولاني¬مدت به شكل معناداري از افزايش لاکتات خون جلوگيري مي¬كند؛ همچنين اين مدل بارگيري در مقايسه با نوع كوتاه¬مدت آن باعث افزایش مدت زمان انجام فعالیت و افزایش 26 درصدي میزان PH خون شد (05/0< P). نتیجه¬گیری: بر اساس يافته¬هاي پژوهش حاضر به نظر مي¬رسد بارگیری طولانی مدت بیکربنات سدیم با افزایش ظرفیت تامپوني بدن باعث افزایش مقادير PH خون شده و با به تاخیر انداختن زمان رسیدن به خستگی، مدت زمان انجام فعالیت را طولانی¬تر می¬کند.
کلید واژه ها: بیکربنات سدیم, بارگیری کوتاه مدت و بلند مدت, PH خون, لاکتات, مردان جوان, فعالیت هوازی وامانده ساز

ثبت‌شده: 03 آذر 1391
پذیرفته‌شده: 12 اسفند 1391