مقايسه اثرات درماني مداليته فيزيکي تقليد پتانسيل فعال با تحريک الکتريکي ورا پوستي در بيماران مبتلا به استئوآرتريت زانو

وحيده توپچی زاده، آرش بابائی غازانی، بينا افتخارسادات*

1 مركز تحقيقات طب فيزيكي و توانبخشي، دانشكده پزشكي, دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبريز، ايران
*نویسنده مسئول: نویسنده مسئول، پست الکترونیکی: binasadat@yahoo.com

زمينه واهداف: علاوه بر درمانهاي داروئي اقدامات توانبخشي نقش عمده اي در کاهش درد و بهبود عملکرد مبتلايان به استئوآرتريت زانو بر عهده دارد. در اين مطالعه تاثير دو مداليته فيزيکي تقليد پتانسيل فعال(APS) و تحريک الکتريکي ورا پوستي(TENS) در مبتلايان به استئوآرتريت زانو مورد مقايسه قرار گرفته است. مواد و روش ها: در يك مطالعه کارآزمايي باليني، 70 بيمار مبتلا به استئوآرتريت زانو نوع خفيف يا متوسط در قالب دو گروه (35 نفره) مورد بررسي قرار گرفتند. يک گروه تحت درمان با APS و گروه ديگر تحت درمان باTENS همراه با گرمادرماني و تمرين درماني بمدت 10 جلسه قرار گرفتند.در اين مطالعه پيامد اوليه به صورت دو سيستم امتياز دهي Visual Analogue Scale (VAS) و Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index (WOMAC) بودند که بصورت قبل و بعد از مداخله بررسي شدند. يافته‌ها: در کل، 5 نفر (1/7درصد) از بيماران مرد و 65 نفر (9/92درصد) زن بودند. ميانگين سني کل بيماران مورد بررسي، 7/7±1/57 سال بود. تغيير امتياز کل VASو WOMAC بعد از درمان نسبت به قبل از درمان در هر دو گروه معني دار بودند(001/0>P). تفاوت در تغيير امتياز کل VASو WOMACدر مقايسه بين دو گروه از لحاظ آماري معني دار نبود(به ترتيب 62/0=P و 19/0=P). نتيجه گيري: بر اساس نتايج بدست آمده چنين استنباط مي شود که استفاده از هر دو مداليتهAPS وTENSهمراه با تمرين درماني در کاهش درد و عملکرد مفصل زانو در بيماران مبتلا به استئو آرتريت زانوموثراند ولي هيچ گونه ارجحيتي در رويکرد درماني نسبت به يکديگر ندارند.
کلید واژه ها: استئوآرتریت زانو, تحریک الکتریکی وراپوستی, فیزیوتراپی

ثبت‌شده: 28 شهریور 1391