شيوع و عوامل خطر درد گردن و شانه در دانشجويان پزشکي دانشگاه علوم پزشکي تبريز

بينا افتخارسادات 1، آرش بابائی غازانی 1*، رقيه عزيزی 1، مرضيه پريزاد 2

1 مركز تحقيقات طب فيزيكي و توانبخشي، دانشكده پزشكي, دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبريز، ايران
2 دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبريز، ايران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: arashbabaie@gmail.com

زمينه واهداف: درد گردن و شانه يک شکايت شايع در جمعيت عمومي و کادر علوم پزشکي مي باشد. در اين مطالعه سعي شده که عوامل خطر درد گردن و شانه مرتبط با دانشجويان پزشکي شناسايي شود. مواد و روش ها: در يک مطالعه توصيفي تحليلي تعداد 260 دانشجوي پزشکي که حداقل 6 ماه از شروع تحصيل آنان گذشته بود وارد مطالعه شدند و ضمن تکمیل پرسشنامه اندکس ناتواني گردن که فرم بسط داده پرسشنامه oswestry مي باشد، به سئوالات طراحي شده در مورد شرايط کار با کامپيوتر و حمل کيف نيز پاسخ دادند. يافته‌ها: در اين مطالعه پس از حذف افرادي که معيارهاي خروج از مطالعه را داشتند 247 دانشجو مورد بررسي قرار گرفتند که 7/60 درصد موارد زن و 3/39 درصد موارد مرد بودند. شيوع درد گردن در بين دانشجويان 4/39 درصد بود و اين افراد بر اساس پرسشنامه (NDI neck disability index) شدت ناتواني در حد خفيف داشتند. در بين عوامل خطر بررسي شده در اين دانشجويان سن، نمايه توده بدني بالا، حمل کيف و اشياء سنگين روزانه، ميزان خواب روزانه و ساعات کار با کامپيوتر ارتباط معني دار با درد گردن و شانه نشان دادند. نتيجه گيري: شيوع درد گردن و شانه در بين دانشجويان پزشکي بالا مي باشد و همه ريسک فاکتورهايي که دراين مطالعه با درد گردن و شانه مرتبط شناخته شدند بجز سن قابل اصلاح و مربوط به سبک زندگي افراد مي باشد و لذا مي توان اين ريسک فاکتورها را با ارائه توصيه هايي به افراد برطرف و تا حد زيادي از شيوع و مشکلات ناشی از درد گردن در افراد دانشجو کاست.
کلید واژه ها: درد گردن, درد شانه, شیوع, عوامل خطر, دانشجویان پزشکی, تبریز

ثبت‌شده: 09 آذر 1391