تأثیر فعالیت ورزشی هوازی بر تغییرات شبانه روزی مالون دی آلدئید و پروتئین کربونیل مردان سالم فعال دانشگاهی

جواد وکیلی 1*، عباسعلی گائینی 2، مهدی هدایتی 3، سعید نیکوخصلت 1، مریم اکبری 4، وحید طرماحی 5

1 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه تبریز، ایران
2 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی ، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3 مؤسسه پژوهشی علوم غدد، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
4 دپارتمان تربیت بدنی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
5 مرکز آموزشی درمانی و تحقیقاتی امام رضا، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: vakili.tu@gmail.com

زمینه و اهداف: تغییرات شبانه¬روزی اکسیدان¬ها موضوعی است که تحقیقات زیادی درباره آنها انجام نشده است و نتایج تحقیقات موجود نیز درباره آنها متناقض می باشد. لذا هدف از این تحقیق بررسی تأثیر فعالیت ورزشی هوازی درمانده ساز بر تغییرات شبانه روزی مالون دی آلدئید (MDA) و پروتئین کربونیل (PC) مردان سالم و فعال با خواب شبانه طبیعی می¬باشد. مواد و روش ها: روش تحقیق در این پژوهش از نوع نیمه تجربی بود. به همین منظور 10 دانشجوی فعال با میانگین و انحراف استاندارد سن: 57/2± 2/23 سال، قد: 35/6±5/174، وزن: 5/4±9/65 کیلوگرم به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و برای یکسان سازی به مدت دو هفته برنامه خواب- بیدار و برنامه غذایی ارائه ¬شده توسط محقق را دنبال کردند. از شب قبل شروع نمونه گیری به مدت 48 ساعت آزمودنی¬ها در شرایط تحت کنترل محقق قرار گرفتند و خواب - بیداری و برنامه غذایی آنها بدقت کنترل شد. نمونه¬گیری از آزمودنی ها در دو شرایط کنترل و بعد از فعالیت ورزشی (تجربی) به فاصله یک هفته از یکدیگر انجام شد. خون¬گیری به میزان 4 میلی لیتر از هر دو گروه در 6 وهله و در فواصل زمانی 4 ساعته به مدت 24 ساعت از ورید بازویی انجام شد. اولین مرحله خون¬گیری در گروه کنترل از ساعت 12 و برای گروه تجربی بعد از فعالیت ورزشی و از ساعت 20 آغاز شد. برای اندازه گیری میزان مالون دی آلدئید و پروتئین کربونیل از روش رنگ سنجی شیمیایی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد. سطح معنی¬داری فرضیات در نظر گرفته شد. یافته ها: نتایج تحلیل آماری با تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر، تغییرات شبانه روزی معنی¬داری را در عامل MDA در گروه کنترل و تجربی نشان داد. اما در عامل PC در دو گروه تغییرات معنی داری مشاهده نشد . نتیجه گیری: نتایج تحقیق حاضر نشان داد ارگانیسم در اوایل صبح بیشتر در معرض استرس اکسایشی قرار می¬گیرد و فعالیت ورزشی می-تواند ریتم شبانه روزی اکسیدان ها را تغییر دهد.
کلید واژه ها: مالون دی آلدئید, پروتئین کربونیل, ریتم شبانه روزی, فعالیت ورزشی هوازی

ثبت‌شده: 12 شهریور 1391
پذیرفته‌شده: 28 آبان 1391