مقایسه ی سوگیری توجه در فرآیند پردازش اطلاعات افراد مبتلا به اختلال وحشت زدگی و اختلال وسواسی اجباری و افراد سالم

علی فخاری 1، صمد فهیمی 2*، معصومه رحیم خانلی 3، حمید پور شریفی 4، مجید محمود علیلو 5

1 گروه روانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، مرکز تحقیقات روانپزشکی بالینی، تبریز، تبریز، ایران
2 گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه تبریز، مرکز تحقیقات روانپزشکی بالینی، تبریز، تبریز، ایران
3 مرکز تحقیقات روانپزشکی بالینی، تبریز، تبریز، ایران
4 گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه تبریز، مرکز تحقیقات روانپزشکی بالینی، تبریز، تبریز، ایران
5 گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تبریز، مرکز تحقیقات روانپزشکی بالینی، تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: samad.fahimi@yahoo.com

زمینه و اهداف: هدف پژوهش حاضر مقایسه¬ی سوگیری توجه در افراد مبتلا به اختلال وحشت¬زدگی(PD)، اختلال وسواسی اجباری (OCD)، و افراد سالم بود. مواد و روش ها: بدین منظور، تعداد 32 نفر از بیماران مبتلا به اختلال وحشت¬زدگی و اختلال وسواسی اجباری و 32 نفر از افراد سالم به روش نمونه¬گیری در دسترس انتخاب شدند. گروه¬ها تا حد امکان از نظر متغیرهای جمعیت شناختی با یکدیگر همتا شدند. تکلیف استروپ اصلاح¬شده بر روی شرکت¬کنندگان اجرا گردید. داده¬های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS-17 و شاخص¬های آمار توصیفی، تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته¬ها: نتایج نشان داد که بین سوگیری توجه افراد مبتلا به اختلال وحشتزدگی و افراد سالم و همچنین بین سوگیری توجه در افراد مبتلا به وسواسی اجباری و افراد سالم تفاوت معنی دار وجود دارد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که سوگیری توجه در بیماران مختص انگیختار-های مرتبط با اختلال است. نتیجه¬¬گیری: سوگیری توجه به سوی انگیختار¬های مرتبط با اختلال¬های وحشت¬زدگی و وسواسی اجباری در بروز و تداوم این اختلال¬ها نقش اساسی دارند.
کلید واژه ها: اختلال وحشت زدگی, اختلال وسواسی اجباری, سوگیری توجه, تکلیف استروپ اصلاح شده

ثبت‌شده: 19 شهریور 1391
پذیرفته‌شده: 28 آذر 1391