همبستگی اندكس شدت پنوموني (PSI) با مقدار کمّی پروتئین واکنش گر با ماده سی (qCRP) در بيماران مبتلا به پنوموني

پرویز صالح 1، سعیده آذری یام 1، محمد نقوی بهزاد 2*

1 مرکز تحقیقات عفونی و بیماری های گرمسیری، گروه عفونی دانشگاه علوم پزشكی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات فلسفه و تاریخ پزشكی، دانشگاه علوم پزشكی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Dr.Naghavii@gmail.com

زمينه و اهداف: مدلهاي ارزيابي شدت پنوموني نظير شاخص شدت پنوموني (PSI) جهت ياري به پزشكان براي تصميم¬گيري صحيح در زمينه مكان مناسب مراقبت بيماران مربوطه طراحي شده¬اند. در كنار اين سيستم¬هاي ارزيابي، برخي محققين پيشنهاد كرده¬اند كه ساير فاكتورهاي التهابي سرم نظير پروتئين فاز حاد (CRP)كه براحتي قابل ندازه¬گيري هستند مي¬توانند جهت پيش بيني پيش¬آگهي در بيماران مبتلا به پنوموني بكار روند. با اين حال، اطلاعات موجود در اين زمينه متناقض هستند. هدف از مطالعه فعلي بررسي همبستگي بين CRP كمي (qCRP) زمان پذيرش و PSI در بيماران بستري با پنوموني بوده است. مواد و روش¬ها: در اين مطالعه توصیفی-تحلیلی، 60 بيمار بستري با پنوموني در مراكز آموزشي-درماني سينا و امام رضا تبريز طي مدت 12 ماه بررسي شدند. در زمان پذيرش، وضعيت خطر در بيماران با استفاده از سيستم PSI تعيين و نيز متوسط سطح سرمي qCRP اندازه¬گيري شد. ضريب همبستگي (r) بين qCRP و PSI زمان پذيرش محاسبه گرديد و متوسط مقادير qCRP بين بيماران فوت شده حين بستري و ترخيص شده مقايسه شد. يافته¬ها: سي و چهار بيمار مذكر (7/56%) و 26 بيمار مونث (3/43%) با سن متوسط (90-21) 47/17±03/65 سال وارد اين مطالعه شدند. متوسط PSI و qCRP سرمي زمان پذيرش بترتيب (221-35) 04/37±95/103 و (217-21) 50/43±12/104 ميلي¬گرم در ليتر بود. همبستگي مستقيم و معني¬داري بين سطح سرمي qCRP و PSI در زمان پذيرش وجود داشت (59/0=r، 001/0>P). ميزان مرگ و مير حين بستري 7/26% بود. متوسط سطح سرمي qCRP در موارد فوت شده بطور معني¬داري بيشتر از موارد ترخيص شده بود ( 35/25±70/128 mg/L در برابر 45/45±18/95 mg/L؛ 01/0=P). نقطه برش مناسب سطح سرمي¬qCRP جهت پيش¬بيني مرگ بيمارستاني 5/116 ميلي¬گرم در ليتر با حساسيت و ويژگي 75% بود. نتیجه¬گیری: بر اساس نتايج مطالعه فعلي، qCRP سرمي زمان پذيرش با PSI در بيماران بستري با پنوموني همبستگي دارد. از آنجايي كه اين نشانگر براحتي و با قيمت پايين قابل اندازه¬گيري است، استفاده از آن بعنوان نشانگر پيش¬بيني¬پيش¬آگهي كوتاه مدت در اين دسته از بيماران پيشنهاد مي¬شود.
کلید واژه ها: پنومونی, شاخص شدت پنومونی, پروتئین فاز حاد

ثبت‌شده: 13 اسفند 1391