چکیده
زمينه و اهداف: در حال حاضر در كشور ما بالغ بر ده هزار نفر در دوازده كارخانه توليد سيمان مشغول به كار هستند. درماتيت به عنوان مهم ترين بيماري ايجاد شده در اين قبيل كارخانه ها به شمار مي رود. هدف از اين مطالعه تعيين ميزان موارد ايجاد درماتيت ناشي از سيمان و شناخت عوامل زمينه ساز و روش هاي پيشگيري و درمان اين بيماري است.
روش بررسي: اين بررسي يك مطالعه توصيفي ـ تحليلي است كه جامعه پژوهش آن را كارگران سيمان صوفيان تشكيل داده اند. در اين مطالعه 542 نفر از كاركنان سيمان صوفيان تبريز مورد بررسي قرار گرفتند كه سن آنان بين 60-21 سال بوده است. متغيرهاي مورد بررسي شامل مدت كار، نوع تماس با سيمان، محل اوليه ظهور ضايعات، عوامل مستعد كننده، ارتباط بروز درماتيت و محل كار افراد در كارخانه و ارتباط بين مدت كار و ايجاد بيماري و درصد شيوع درماتيت ناشي از سيمان بوده است كه پرسشنامه هاي تنظيم شده را كارگران كارخانه تكميل كردند.
يافته ها : با توجه به نتايج به دست آمده از مطالعه روي 542 نفر از كاركنان اين كارخانه 153 نفر مبتلا به درماتيت بودند ( 06/27%) كه شايع ترين محل ابتلا كف دست بوده است. از طرفي ارتباط معني داري بين محل كار افراد و ميزان بروز درماتيت وجود داشت به طوري كه 5/62% از كاركنان بارگيرخانه مبتلا به درماتيت شده بودند.
نتيجه گيري : شيوع بالاي درماتيت ناشي از سيمان به علت عدم رعايت بهداشت كار و ايمني دركارخانه ها و وجود آلرژن هاي متعدد در سيمان است كه رعايت دقيق امور بهداشتي و افزودن موادي به سيمان جهت كاهش آلرژن هاي آن ضرورت دارد.