Surgery

تحقیقی

بررسي ميزان مرگ هاي قابل پيشگيري ناشي از خونريزي دستگاه گوارش فوقاني در دو بيمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشكي تبريز

چنگيز قلي پوري*
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: gholipour@tbzmed.ac.ir

زمينه و اهداف: خونريزي قسمت فوقاني دستگاه گوارش (UGIB) از بيماريهاي تهديد كننده حيات است. اين مطالعه جهت بررسي علل بروز UGIB و موارد قابل اجتناب مرگ و مير در دو مركز درماني وابسته به دانشگاه علوم پزشكي تبريز انجام گرفت. روش بررسي: در اين مطالعه پرونده هاي بيماران مبتلا به UGIB بستري در دو بيمارستان دانشگاهي سينا و امام خميني تبريز در سال 1380 به صورت گذشته نگر بررسي شد. يافته ها: از 578 بيمار بستري با تشخيص UGIB 64 نفر (4/11 % ) فوت شده بودند. UGIB علت 12 درصد كل بستري ها و13 درصد مرگ وميرهاي بخش داخلي را تشكيل مي داد. 2/16 درصد مرگ و ميرهاي بخش ICU جراحي نيز به علت UGIB بود. شايع ترين علت خونريزي زخم پپتيك بود و هيچ يك از علل با افزايش مرگ و مير همراه نبود. از بيماران فوت شده 4/36 درصد جراحي و 6/63 درصد به صورت محافظه كارانه درمان شدند. از بيماران جراحي شده 55 درصد موارد مرگ قابل پيشگيري داشتند ولي در بيماراني كه درمان محافظه كارانه شده بودند در 2/17 درصد موارد مرگ قابل اجتناب بود. نتيجه گيري: علت مرگ هاي قابل اجتناب در بيماران عمل شده, جراحي ديررس و ضعف تكنيكي و در گروهي كه درمان محافظه كارانه شده بودند, عدم انجام جراحي بود. توجه دقيق به انديكاسيون هاي اعمال جراحي زود هنگام مي تواند در كاهش مرگ ومير بيماران مؤثر باشد.

ثبت‌شده: 16 تیر 1392