چکیده
زمينه و اهداف: امروزه اختلال وسواسي ـ جبري بيماري روان پزشكي شايع و قابل درماني است كه به شكلهاي مختلف باليني مانند وسواس شستشو، وسواس فكري، وسواس وارسي و نظاير اينها مشاهده مي شود. براي درمان اين اختلالات از شيوه هاي متعددي مثل رفتار درماني، شناخت درماني و دارو درماني استفاده شده است. اخيراً به دليل تقويت نقش سروتونين در فيزيوپاتولوژي بيماري از داروهاي مهاركننده اختصاصي سروتونين بيشتر استفاده ميشود. فلوكستين از اين لحاظ مصرف زيادي دارد و در بسياري از مطالعات اثر درماني آن به تأييد رسيده است. با توجه به اثر مفيد فلوكستين در مهار و تخفيف علايم بيماري وسواسي ـ جبري، بر آن شديم تا اثر اين دارو را در انواع مختلف اختلالات وسواسي ـ جبري شامل وسواس فكري، وسواس شستشو، وسواس وارسي و وسواس مختلط مورد ارزيابي قرار دهيم.
روش بررسي: تعداد 100 بيمار وسواسي ـ جبري كه تشخيص آنان براساس معيارهاي DSM-IV-TR مسجل شده بود، در مطالعه شركت داده شدند. شدت بيماري هر بيمار با استفاده از معيار نمره گذاري ييل براون از طريق تكميل پرسشنامه در جريان مصاحبه باليني مشخص شد. سپس فلوكستين با دوز متناسب (40 تا80 ميليگرم) به مدت دو ماه تجويز شد و در پايان مداخله دارويي، شدت بيماري مجدداً نمره گذاري گرديد و نتايج با استفاده از آزمون آماري t ي مزدوج مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت.
يافته ها: مقايسه ميانگين نمره شدت بيماري در قبل و بعد از مداخله اثر درماني فلوكستين را در كاهش علايم بيماري تأييد كرد (001/0 p<). از ديگر نتايج اين مطالعه اثر درماني عمده فلوكستين بر روي وسواس فكري و وسواس شستشو (001/0 p<) بود. در اين مطالعه ارتباط معني داري بين اثر درماني فلوكستين با جنسيت، تحصيلات و شغل به دست نيامد.
نتيجه گيري: فلوكستين علاوه بر اثر مفيد كه در درمان همه انواع اختلالات وسواسي ـ جبري دارد، در درمان وسواس فكري و وسواس شستشو نيز مؤثر است و اين موضوع مي تواند در طرح ريزي درماني براي اين دسته از بيماران به پزشكان كمك كند.