مسعود نيازی غازانی، مير محمد تقي مرتضوي، رضا موثقی گرگری، معروف انصاري*
چکیده
زمينه و اهداف: بلوك سوپراكلاويكولار موثرترين بلوك شبكه بازويي بوده و بي حسي كافي جهت انجام اعمال جراحي در تمامي قسمتهاي اندام فوقاني بجز شانه را فراهم كرده و همراه با عوارض چندي نيز مي باشد. هدف، بررسي عوارض آن با تكنيك به كار رفته در اين مطالعه است.
روش بررسي: اين بررسي در بخش بيهوشي بيمارستان شهداي تبريز به روش كارآزمائي باليني از مهر ماه سال 1381 تا خرداد ماه 1382 انجام شد و بلوك در 80 بيمار با محدوده سني 70 – 17 سال وبا ميانگين سني 38 سال كه كانديد عمل جراحي در اندام فوقاني و انديكاسيون انجام بلوك داشتند، انجام گرفت. عوارض احتمالي با پر كردن پرسشنامه براي هر بيمار مورد بررسي قرار گرفت.
يافته ها: در اين مطالعه 43% بيماران دچار عارضه شدند كه به ترتيب فراواني، سندرم هورنر 34%، هماتوم 8/8% و آسيب عروقي 5/2% بوده و هيچ يك از بيماران دچار عوارضي چون پنوموتوراكس، بلوك عصب فرينك علامتدار، آسيب عصبي يا مسموميت داروئي نشدند. نسبت شيوع هماتوم در وارد كردن هاي متعدد سوزن به وارد كردن منفرد 14 برابر بود (04/0=(P. از 80 بيمار 57 نفر مذكر و 23 نفر مونث بودند و رابطه معني داري بين جنس و عوارض وجود نداشت.
نتيجه گيري: انجام بلوك با تلفيقي از دو تكنيك كلاسيك و پري واسكولر سوپراكلاويكولر موثر بوده و با ميزان شكست و عوارض كمتري همراه بود. پيشنهاد مي شود با دقت در محل ورود سوزن و اجتناب از وارد كردن بيش از حد آن و تزريق آهسته دارو، ضمن بالا بردن شانس موفقيت در انجام بلوك از عوارض آن نيز كاست.