Pediatrics

مرگ ‌و مير و سپسيس در بخش مراقبت هاي ويژه نوزادان بيمارستان امام خميني اروميه

شاه صنم غيبي*، سيما حقي، شيرين سليماني
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: gheibish@sums.ac.ir

زمينه واهداف: ميزان مرگ ‌و ‌مير نوزادان يكي از شاخص‌هاي مهم بهداشتي و سلامت جامعه به‌شمار مي‌رود كه به دليل پيشرفت‌هاي فراوان در امر مراقبت‌هاي ويژه نوزادان و مادران باردار، در اكثر كشورها در سال‌هاي اخير كاهش چشمگيري داشته است. سپتي‌سمي هم از علل مهم مرگ‌ومير بوده و عوامل مولد آن از يك منطقه به منطقه ديگر و از يك زمان به زمان ديگر تغيير مي‌كند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسي شيوع و علل مرگ‌و‌مير و سپسيس نوزادان در بخش مراقبت هاي ويژه نوزادان بيمارستان امام خميني اروميه طراحي و اجراء گرديد. روش بررسي: مطالعه از نوع توصيفي مقطعي بوده و ابزار جمع‌آوري اطلاعات چك‌ليست بود و اطلاعات حاصل پس از پردازش با نرم‌افزار آماري SPSS مورد آناليز قرارگرفت. جهت مقايسه نسبت‌ها از آزمون مجذور كاي استفاده گرديد. يافته ها: از 210 نوزاد بستري شده 129 نفر پسر، 81 نفر دختر و 123 نفر نارس بودند و ميزان كل مرگ‌و‌مير 101 (1/48%) مورد (3/64% مذكر و 7/35% مؤنث) بود. شايعترين علل مرگ‌ومير به‌ترتيب شامل پره‌مچوريتي (68%)، بيماري غشاءهيالن1 (52%)، ناهنجاري‌هاي مادرزادي (18%)، آسفكسي(13%) و سپسيس(13%) بود. شايعترين ميكروارگانيسم‌هاي مولد سپسيس در اين بخش استافيلوكك كوآگولاز منفي (30%)، استافيلوكك اورئوس (21%) و كلبسيلا (18%) بودند. درحالي‌كه سپسيس كلبسيلايي در بين نوزادان فوت شده شايعتر بود. نتيجه گيري: دراين مطالعه مشخص گرديد كه آمار مرگ‌ومير در بخش مراقبت هاي ويژه نوزادان بيمارستان امام خميني اروميه بالاتر از ساير مراكز بوده و نيز برخلاف ساير مراكز، سپتي سمي استافيلوككي در اين مركز شايع‌تر است.

ثبت‌شده: 11 تیر 1392