تحقیقی

ارتباط پلی مورفیسم ژن CCKAR و احتمال ابتلا به سنگ کیسه صفرا

سامان میلانی زاده، امیر هوشنگ محمد علیزاده، پدرام عظیم زاده، سارا رومانی، محمد روشنی، مهسا خوان یغما، محمد رضا زالی، سید رضا محبی*

1 مرکز تحقیقات بیماری های گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: srmohebbi@gmail.com

زمينه و اهداف: در صورت ثابت ماندن طولانی صفرا در کیسه صفرا کلسترول موجود در آن اجازه پیدا می کند تا تجمع یافته و تشکیل کریستال هایی را بدهد که مبنای سنگ کیسه صفرا می باشد. از ژن های مهم دخیل در این بیماری گیرنده هورمون کوله سیستوکینین کیناز می باشد که نقش اصلی را در انقباض و تخلیه صفرا بازی می کند. عواملی که باعث تغییر این گیرنده می شوند از جمله پلی مورفیسم ها می توانند در عملکرد آن مؤثر باشند. مواد و روش¬ها: مطالعه بر روی 116 بیمار مبتلا به سنگ کیسه صفرا و 118 فرد سالم انجام شد. برای بررسی مولکولی از تکثیر قطعه مورد نظر حاوی پلی مورفیسم به وسیله واکنش زنجیره ای پلیمرازی و سپس شناسایی ژنوتایپ افراد به وسیله آنزیم محدود کننده استفاده شد. نهایتا بررسی آماری برای تایید ارتباط پلی مورفیسم با ابتلا به سنگ کیسه صفرا انجام شد. يافته‌¬ها: با بررسی مورد- شاهدی بر روی 1800867rs و تاثیر گزاری آن در احتمال ابتلا به سنگ کیسه صفرا در این مطالعه مشخص شد که ژنوتیپ C/T در این پلی مورفیسم نزدیک به سه برابر احتمال ابتلا به سنگ کیسه صفرا را در بانوان افزایش می دهد( 035/0=P؛ 954/2=OR؛ 95%CI= 072/1-14/8). نتیجه¬گیری: این مطالعه یافته¬های پیشین را در مورد تاثیر پلی مورفیسم 1800867rs در احتمال ابتلا به سنگ کیسه صفرا تنها در گروه مؤنث تایید می کند و بیانگر اهمیت این ناحیه در رسیدن به یک پیش بینی برای ابتلا به بیماری می باشد.
کلید واژه ها: سنگ کیسه صفرا, گیرنده کوله سیستوکینین کیناز, پلی مورفیسم

ثبت‌شده: 10 خرداد 1391