تحقیقی

بررسی 10ساله سیستینوزیس در 10 کودک

فخر السادات مرتضوی 1، مجید ملکی 2*، ناهید فرهادمند 3، آنوش آذرفر 4

1 گروه نفرولوژی کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات و سالمت کودکان، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز ، تبریز، ایران
4 گروه نفرولوژی کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مشهد، مشهد، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: madjidmalaki@gmail.com

زمينه و اهداف: سیستینوزیس بیماریی است که خود را با علایم مختلف کلیوی و غیر کلیوی نشان می دهد. در این مطالعه برآنیم تا علایم 10 کودک مبتلا به سیستینوزیس را که در طی 10 سال اخیر در بیمارستان کودکان تبریز تشخیص داده شدند، بررسی نماییم. مواد و روش¬ها: در این مطالعه مدارک پزشکی مربوط به 10 بیمار مبتلا به سیستینوزیس بررسی گردید و اطلاعات بیماران شامل علایم بالینی و آزمایشگاهی جمع¬آوری و با استفاده ازآمار توصیفی مورد آنالیز قرار گرفت. يافته‌¬ها: متوسط سن تشخیص در بیماران ما 24 ماه بود. این بیماران بطور متوسط در سن 95 ماهگی به مرحله انتهایی نارسایی مزمن کلیه رسیدند. کمترین سن تشخیص از طریق معاینه چشمی در 9 ماهگی بود. هیپرکلسیوری در نیمی از بیماران و نفروکلسینوزیس در یک بیمار مشاهده گرديد اما سنگ کلیوی در هیچ یک از بیماران مشاهده نشد. هیپوتیرویيدی تحت بالینی در 5 سالگی و هیپوتیروییدی بالینی در 7 سالگی همزمان با نارسایی پیشرفته کلیه در تمام بیماران مشاهده شد. نتیجه¬گیری: بیماری سیستینوزیس در منطقه ما پدیده نادری است. سیستینوزیس با معاینه چشمی در سنین پایین قابل تشخیص است. هیپوتیروئیدی تحت بالینی و هیپر¬کلسیوری در این بیماران پدیده شایعی است که در نیمی از بیماران مورد بررسی یافت گردید.
کلید واژه ها: سیستینوزیس, هیپرکلسیوری, هیپوتیروئدی

ثبت‌شده: 13 مرداد 1391