تحقیقی

بررسی و شناسائی ژن هایnuc ، fen B mecA و aac(6′)/aph(2′′)-Ia در استافیلوکوکوس اورئوس های ایزوله شده از منطقه شمالغرب ایران با روش Multiplex PCR

مهداد کیانی نیا 1، آلکا حسنی 2*، اکبر حسنی 3، یعقوب شریفی 4، سینا میرزا احمدی 5، لیلا دهقانی 6

1 گروه گروه میکروب شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، زنجان، ایران
2 مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری، گروه میکروب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه بیوشیمی و آزمایشگاه های بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 گروه میکروب شناسی و ایمونولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
5 گروه ژنتیک، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، زنجان، ایران
6 آزمایشگاه میکروب شناسی، بیمارستان سینا، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: dr.alkahasani@gmail.com

زمینه و اهداف: استافیلوکوکوس اورئوس یک باکتری شایع پیوژنیک است که دارای قابلیت بالقوه برای کسب مقاومت به آنتی بیوتیکهای جدید می باشد. ظهور مقاومت به آنتی بیوتیکهای رایج مانند آمینوگلیکوزیدها و ونکومایسین به وضعیت موجود یعنی استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین(MRSA) افزوده شده است. آمینوگلیکوزیدها از مهمترین عوامل ضد باکتریایی مورد استفاده برای درمان عفونتهای باکتریایی می باشند. هدف مطالعه، توسعه Multiplex-PCR برای تشخیص سریع و دقیق همزمان سویه های استافیلوکوک اورئوس و ژن های مقاومت به آمینوگلیکوزید و متی سیلین می باشد. مواد و روش ها: ایزوله های استافیلوکوکوس اورئوس از نمونه های مختلف بالینی با استفاده از روشهای استاندارد باکتری شناسی بدست آمد. الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله ها، با روش دیسک دیفیوژن تست تعیین گردید. استخراج ژنوم DNA با روش SDS-Proteinase K همراه با CTAB صورت گرفت. شناسایی ژنهای nuc،femB ،mecA و aac(6′)/aph(2′′)-Ia با استفاده از روش Multiplex-PCR انجام شد. یافته ها: از کل 1389 نمونه بالینی ارسالی به آزمایشگاه، تعداد 90 سویه استافیلوکوکوس اورئوس جدا و تعیین هویت شد. نتایج تست حساسیت آنتی بیوتیکی سویه ها، بیانگر بیشترین مقاومت نسبت به پنی سیلین (8/97 %) بود. ژنهای nuc، femBو mecA بترتیب در 100% ، 6/95% و 4/64% سویه ها شناسائی گردید. همچنین 9/48% سویه ها حامل ژن aac(6′)/aph(2′′)-Ia بودند. نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که Multiplex PCR نه فقط یک روش مناسب برای تشخیص سریع استافیلوکوک اورئوس می باشد بلکه حضور ژنهای مقاوم به آنتی بیوتیکهای رایج را هم شناسايي می كند.
کلید واژه ها: استافیلوکوکوس اورئوس, آمینوگلیکوزایدها, Multiplex PCR

ثبت‌شده: 28 تیر 1391