فرهاد غلامی
*، خسرو ابراهیم، سجاد احمدیزاد، سعید دباغ نیکوخصلت، عادل رهبران
1 دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهید بهشتی تهران، تهران، ایران
چکیده
زمينه و اهداف: بی¬تحرکی باعث تغییرات نامطلوب متابولیکی مانند اختلال در نیمرخ چربی می¬شود. با توجه به نتایج جداگانه و در بعضی موارد متناقض تمرینات استقامتی و مصرف سیر، تحقیق حاضر جهت بررسی تاثیر همزمان تمرین استقامتی و مصرف سیر بر ترکیب بدن و نیمرخ چربی در مردان جوان غیرفعال طراحی و اجرا شد. مواد و روشها: سیوشش مرد جوان سالم و غیرفعال (30-20 سال) به صورت تصادفي به چهار گروه همگن شامل: 1) تمرین+سیر، 2) سیر، 3) تمرین+دارونما و 4) دارونما تقسیم شدند. تمامي آزمودنی¬ها به مدت چهار هفته روزانه دو عدد کپسول حاوی500 میلی¬گرم پودر سیر(500 میلی¬گرم آلیسین) یا نشاسته (دارونما) مصرف کردند. آزمودنی¬های گروه¬های تمرین علاوه بر مصرف سیر یا دارونما، چهار جلسه در هفته با شدت 75-60% ضربان قلب بیشینه و به مدت 45-30 دقیقه به اجرای فعالیت استقامتی پرداختند. قبل و بعد از چهار هفته، اندازه¬گیری-های ترکیب بدن و نمونهي خون جهت اندازه¬گیری سطوح HDL-C،TG،TC،LDL-C از آزمودنی¬ها گرفته شد. برای تحلیل داده¬ها از آزمون تحليل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معنیداری (05/0≥P) استفاده شد. يافتهها: تفاوت معنی¬داری در شاخص¬های ترکیب بدن و نیمرخ چربی پس از چهار هفته بین هیچکدام از گروه¬ها مشاهده نشد. بر اساس نتایج تحقیق سطوح HDL-C تنها در گروه تمرین+سیر پس از چهار هفته مصرف سیر همزمان با انجام تمرین استقامتی کاهش یافت. نتيجهگيري: در تحقیق حاضر مشاهده شد که مصرف سیر تاثیر معنی¬داری بر سطوح TG و LDL-C ندارد اما باعث بهبود سطوح HDL-C در گروه تمرین+سیر شد. بنابراین، ممکن است مصرف سیر همزمان با فعالیت استقامتی منظم تاثیر مطلوبی بر نیمرخ چربی داشته باشد، اما برای اظهار نظر قطعی در این زمینه نیاز به تحقیقات بیشتری می¬باشد.
کلید واژه ها: سیر, تمرین استقامتی, نیمرخ لیپیدی, ترکیب بدن