تحقیقی

تخمین موارد سرطانی استان گلستان در سالهای 1383، 1384 و 1385 با روش صید-بازصید

علی رضا زمستانی 1*، محمود محمودی 1، عباسعلی کشتکار 2، سید رضا مجدزاده 1، محمد حسین فروزانفر 1، شهریار سمنانی 2

1 گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2 مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی گلستان، گرگان، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: ar.zemestani@gmail.com

زمينه و اهداف: در نظام های مراقبت و ثبت وقایع مرتبط با سلامتی کم شماری پدیده ای رایج می باشد. یکی از روشهایی که برای تعیین حساسیت نظام مراقبت یا ثبت در شناسایی موارد به کار می رود، روش صید-باز صید می باشد. هدف این مطالعه تخمین تعداد موارد سرطانی با استفاده از دو منبع بوده است. مواد و روش¬ها: مطالعه با روش صید-بازصید دو منبعی و با استفاده از داده های مرکز ثبت سرطان ایستگاه تحقیقات بهداشتی بابل و مرکز ثبت سرطان مبتنی بر جمعیت استان گلستان انجام پذیرفت. جمعیت مورد مطالعه کلیه موارد سرطانی که در محدوده استان گلستان و در طول سالهای 1383، 1384 و 1385 بروز کرده اند، می باشد. این جمعیت از دو منبع مورد مطالعه استخراج گردیده و در نرم افزار Microsoft Excel وارد گردیدند و پس از حذف موارد تکراری و پیدا کردن موارد مشترک در نرم افزار اختصاصی مطالعات صید-بازصید "1.4 CARE" آنالیز شدند. برآوردها با دو روش Chapman و Petersen و با حدود اطمینان 95% محاسبه گردیدند. يافته‌¬ها: در مجموع سالهای 83، 84 و 85، برآورد تعداد کل سرطانها، 5436 مورد (فاصله اطمینان 95%: 5495-5386)، بود. میزان حساسیت واحد ثبت سرطان گرگان برای کلیه سرطانها 9/88%، میزان حساسیت مرکز بابل 47 درصد و میزان حساسیت دو منبع 1/94% بود. نتیجه¬گیری: در نهایت نتایج این مطالعه مشخص می کند که با استفاده از دو فهرست و کاربرد روش صید-بازصید می توان در مقایسه با استفاده از هریک از منابع به تنهایی تخمین یا برآورد بهتری از تعداد موارد سرطانی بدست آورد.
کلید واژه ها: صید, بازصید, حساسیت, ثبت سرطان, میزان بروز

ثبت‌شده: 18 شهریور 1391