تحقیقی

ارزش تشخیصی " مقیاس مشاهده ای بیماری حاد " در تعیین باکتریمی کودکان

امیر حسین جعفری روحی 1*، یوسف نوری 2، محمد حسن کارگر ماهر 3، محمد آهنگر زاده رضایی 4، شهرام عبدلی اسکویی 3، علیرضا نیک نیاز 3

1 مرکز تحقیقات سلامت کودکان، گروه طب اورژانس و بیماریهای کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 مرکز تحقیقات سالمت کودکان، گروه بیماریهای کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری، گروه میکروبشناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: jafarirouhi@tbzmed.ac.ir

زمینه و اهداف: باکتریمی در کودکان علیرغم شیوع پائین نیاز به تشخیص و درمان به موقع دارد. مقیاس مشاهده ای Yale (YOS) یکی از معیار های مورد استفاده برای شناسایی موارد دچار باکتریمی می باشد که در مورد کارآیی آن نتایج ضد و نقیضی وجود دارد. مطالعه حاضر به بررسی ارزش تشخیصی YOS در تعیین باکتریمی در کودکان 3 – 36 ماه مبتلا به تب بدون علامت لوکالیزه می پردازد. مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی 112 کودک تب دار 3 تا 36 ماهه با میانگین سنی 92/9±65/16 ماه مراجعه کننده به اورژانس مورد بررسی قرار گرفتند. دمای بدن قبل از دریافت دارو در کودکان ثبت گردید و کشت خون در تمامی کودکان قبل از شروع درمان آنتی بیوتیک صورت گرفت. امتیاز YOS و نتایج کشت در تمامی کودکان ثبت گردید. نمودار ROC برای YOS ترسیم شده و حساسیت، اختصاصیت، ارزش اخباری مثبت (PPV) و منفی (NPV) و likelihood ratio (LR) برای آن در تشخیص باکتریمی محاسبه گردید. نتایج: باکتریمی در 3/14% وجود داشت. گروه باکتریمی میانگین دمای بدن (35/0±34/39 در برابر 36/0±04/39، 001/0p<) و امتیاز YOS (31/4±87/20 در برابر 36/4±70/12، 001/0p<) بالاتر داشتند. حساسیت، اختصاصیت، PPV، NPV، LR+ و LR- برای امتیاز YOS بالای 15 به ترتیب برابر 81%، 71%، 32%، 96%، 79/2 و 26/0 بود. حساسیت و اختصاصیت برای تب <25/39 در شناسایی باکتریمی به ترتیب برابر 56% و 72% بود. نتيجه‌گيري: مقیاس YOS بسیار راحت و قابل استفاده بوده و حساسیت نسبتا مناسبی در شناسایی موارد باکتریمی دارد، با این حال به علت اختصاصیت پائین نمی توان بطور کامل به این روش اتکا نمود.
کلید واژه ها: کودکان, تب, باکتریمی, مقیاس مشاهده ای بیماری حاد

ثبت‌شده: 10 تیر 1391