محمد رضا تابان صادقی، جلیل باباپور خیرالدین، ناصر اصلان آبادی، داوود عزتی*، جابر علیزاده گورادل
چکیده
زمینه و اهداف: یکی از موضوعاتی که امروزه ذهن محققان را در حیطه روانشناسی سلامت به خود مشغول کرده است رابطه بین عوامل روانشناختی و ابتلا به بیماری فشارخون بالای اولیه است. در این راستا این تحقیق به منظور تعیین تاثیر محرک استرس¬زا بر فشارخون و ضربان قلب بیماران مبتلا به فشارخون بالای اولیه براساس سیستم¬های مغزی رفتاری انجام شد تا فهم ما را از مکانیزم¬های زیربنایی نوروفیزیولوژیک این عوامل افزایش دهد.
مواد و روش¬ها: در یک طرح مورد- شاهدی، 50 نفر از بیماران مبتلا به فشارخون اساسی (25 نفر بیمار BIS و 25 نفر بیمار BAS) مراجعه کننده به بیمارستان شهید¬مدنی تبریز انتخاب شدند؛ ابتدا فشار خون و تعداد ضربان قلب بدون ارائه هر گونه محرکی به عنوان خط پایه ثبت شد، سپس محرک استرس زا به هر یک از آزمودنی ها القا شد و پس از القای محرک، دوباره فشار خون و ضربان قلب آنها اندازه گیری و ثبت شد. برای تحلیل داده¬ها علاوه بر آمار توصیفی از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد.
یافته¬ها: نتایج نشان داد که محرک استرس¬زا بر فشارخون و ضربان قلب بیماران تاثیر گذاشته به طوریکه میانگین نمرات شاخص¬های فیزیولوژیکی در
پس¬آزمون بیشتر از پیش آزمون می¬باشد؛ نتایج همچنین نشان داد که بیماران BIS افزایش بیشتری را در فشارخون دیاستولیک و ضربان قلب نسبت به بیماران BAS بعد از ارائه محرک استرس¬زا بدست آوردند.
نتیجه¬گیری: بر اساس نتایج پژوهش بدست آمده می¬توان گفت که بیماران BIS عواطف منفی بیشتری نسبت به بیماران BAS تجربه می¬کنند و این عواطف منفی باعث افزایش بیشتر فشارخون این بیماران در اثر محرک استرس¬زا می¬شود.