چکیده
زمینه و اهداف: افسردگی پس از زایمان یک اختلال خلقی است که علاوه بر تاثیرات جسمی و روانی بر مادر، روی دیگر اعضای خانواده، به ویژه در رابطه با نوزاد تاثیرات مخربی می¬گذارد. با توجه به شیوع بالا و افزایش هر ساله این اختلال، نتایج متفاوت تحقیقات قبلی درمورد عوامل موثر بروز اختلال و همچنین افزایش زایمان¬های سزارین، این مطالعه درصدد آن بود که نقش نوع زایمان، تغذیه نوزاد و برخی از متغیرهای مربوط به حاملگی و زایمان بر افسردگی پس از زایمان را بررسی کند.
مواد و روش¬ها: این تحقیق یک مطالعه همبستگی است. نمونه شامل 195 نفر بود که با روش نمونه¬گیری خوشه¬ای از بین مراجعه کنندگان 15 مرکز بهداشتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز انتخاب شد. ابزارهای پژوهش، شامل مقیاس افسردگی پس از زایمان ادینبورگ و پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک بود. تجزیه و تحلیل داده¬ها از طریق برنامه SPSS/16 و با استفاده از ضریب همبستگی، مجذور کای و رگرسیون چندگانه انجام شد.
یافته¬ها: نتایج نشان داد که 8/50 درصد از مادران، افسرده هستند و نوع زایمان، تغذیه نوزاد، سن مادر و حاملگی ناخواسته نقش معنی¬داری در پیش¬بینی افسردگی پس از زایمان دارند.
نتیجه¬گیری: با توجه به این نتایج، راهنمایی در مورد برنامه¬ریزی برای حاملگی، سن حاملگی، انتخاب درست نوع زایمان و شیردهی، و بعد از زایمان نیز اطلاع¬رسانی در مورد نشانه¬ها و درمان این اختلال ضروری است.