تأثیر مكمل‌سازي بلندمدت كراتين مونوهيدرات بر برخي شاخص‌هاي آسيب‌سلولي در مردان جوان غیرورزشکار

جبار بشیری*، مهدی بشیری، حمداله هادی، مسعود اصغرپور ارشد
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Email: bashiri.jabbar@gmail.com

زمينه و اهداف: کراتین‌مونوهیدرات مهم‌ترین و متداول‌ترین مکمل مورد استفاده ورزشکاران است. با اين حال، ابهامات زيادي در مورد مصرف كراتين‌مونوهيدرات و اثرات مثبت و منفي آن وجود دارد. در اين راستا، مطالعه‌ي حاضر به منظور تعيين تأثير مكمل‌سازي بلندمدت کراتين‌مونوهيدرات بر تغييرات شاخص‌هاي آسيب سلولي سرم (کراتين‌کيناز و لاکتات‌دهیدروژناز) مردان جوان غيرورزشکار انجام شد. مواد و روش‌ها: 18 دانشجوی مرد سالم غیرورزشکار (سن: 90/2±88/22سال؛ وزن: 45/5±58/73 کیلوگرم؛ قد 79/6± 173سانتی‌متر)، در دو گروه ]تمرین- کراتین(نه نفر)، تمرین- دارونما(نه نفر)[ مورد مطالعه قرار گرفتند. هر دو گروه، دو ماه به تمرین‌های مقاومتی همراه با مصرف 250 ميلي‌ليتر مكمل يا دارونما( 07/0 گرم مکمل کراتين مونوهیدرات يا 07/0 گرم آرد گندم به ازاي هر کيلوگرم وزن بدن) پرداختند. نمونه‌هاي خوني، قبل و 48 ساعت پس از آخرين جلسه تمرین جمع‌آوري شد. يافته‌ها: افزايش فعاليت كراتين كيناز و لاکتات دهیدروژناز در گروه تمرین-کراتین(كراتين‌كيناز 83 درصد، 006/0=PCK؛ لاکتات دهیدروژناز 90 درصد،004/0 =PLDH)؛ و گروه تمرین-دارونما (كراتين‌كيناز 15 درصد،009/0= PCK؛ لاکتات دهیدروژناز 13 درصد،001/0 = PLDH)؛ معني‌دار بود. همچنين تفاوت معني‌داري بين گروه‌ها در رابطه با ميانگين فعاليت‌هاي كراتين‌كيناز و لاکتات دهیدروژناز(018/0= PCK ؛001/0PLDH=) و دامنه‌ي تغييرات (002/0= PCK؛ 005/0PLDH=) بعد از انجام پروتکل وجود داشت. نتيجه‌گيري: در اثر مصرف طولاني‌مدت مكمل کراتين‌مونوهيدرات، احتمال افزايش نامطلوب آنزيم كراتين‌كيناز و لاکتات دهیدروژناز، به عنوان شاخص آسيب‌سلولي وجود دارد.

ثبت‌شده: 08 مهر 1391