سیدحسین مشتاقیون، شکوفه بهداد، محمدحسین دهقانی، محمدرضا حاجی اسماعیلی*، حسین جمعه
چکیده
زمينه و اهداف: ماسک حنجره اي سوپریم وسیله جدید اداره راه هوایی است که برای کاهش خطر آسپیراسیون طراحی شده است. ما در این مطالعه سهولت کارگذاری ماسک حنجره اي سوپریم و عوارض آن را با ماسک لارنژیال متداول در 122 بیمار ارتوپدی دارای راه هوایی طبیعی مقایسه کرده ایم.
مواد و روش ها: این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل در 122 بیمار در بیمارستان شهید صدوقی یزد اجرا گردید، جامعه مورد مطالعه بیماران ارتوپدی بودند که تحت جراحی غیر اورژانتس ساق قرار می¬گرفتند و در محدوده سنی 50-20 سال قرار داشتند و همگی BMI زیر 35 داشتند، سابقه ريفلاکس گاستروازوفاژیال، گلودرد، دیسفاژی و حاملگی نداشتند و حاضر به شرکت در مطالعه بوده و فرم رضایت کتبی را امضاء می کردند، معیارهای خروج از مطالعه شامل ASA=3 و بالاتر از آن ، تداوم زمان جراحی به بیش از 1 ساعت، وقوع هرگونه اتفاق غیر منتظره حین بیهوشی و جراحی. جمعاُ 122بیمار به کمک جدول اعداد تصادفی در 2 گروه قرار گرفتند که در گروه مداخله از ماسک حنجره اي سوپریم استفاده شد و در گروه کنترل از ماسک حنجره اي متداول (ساده) استفاده شد. روش بيهوشي در دو گروه مشابه بود. اطلاعات جمع آوري شده شامل سهولت و عوارض کارگذاري دو نوع ماسک بود. با برنامه رايانه اي 16SPSS مورد تجزيه و تحليل قرار گرفته و P Value کمتر از 05/0 معني¬دار تلقي شد.
يافته ها: از 62 بیمار مورد مطالعه در 8/96% گذاشتن ماسک آسان و در گروه کنترل در 7/81% گذاشتن ماسک آسان بود (022/0=P). در گروه آزمون فقط 2/3% از گلو درد بعد از عمل شکایت داشتند که این عدد در گروه کنترل 10% بود(131/0= P). 5/6% از گروه مورد و 20% از گروه شاهد از تهوع شکایت داشتند(023/0=P). در گروه آزمون2/3% و در گروه كنترل7/11% از دل درد شکایت داشتند. (075/0=P) تفاوت میانگین فشار پرشدگی بين دو گروه از نظر آماری معنی دار بود(042/0=P).
نتيجه گيري: يافته هاي اين مطالعه بيانگر اين واقعيت است که ماسک حنجره اي سوپریم از نظر سهولت و سرعت جاگذاری بر انواع متداول برتری دارد و میزان بروز عوارض ناشی از آن کمتر از انواع متداول است.