چکیده
زمينه و اهداف: استخرهاي شنا يكي از اماكن ورزشی- تفريحي ميباشند که عدم توجه به رعايت نكات بهداشتي در آنها مي تواند سبب انتقال بيماري هاي مختلف قارچي، انگلي و ميكروبي گردد. بنابراین هدف این تحقيق بررسي و مطالعه كيفي آب استخرهاي شناور جكوزيها در شهرتبريز بود.
مواد و روش¬ها: در اين تحقيق توصيفي- کاربردي که بصورت مقطعي در سال 1387 انجام گرفته است از جامعه آماري شامل22 استخر و 17 جکوزی در شهر تبريز با استفاده از رابطه كوكران 8 جكوزي و 11 استخر بعنوان نمونه بصورت تصادفي ساده انتخاب و با آزمون T مورد تحليل شد. تمامي مراحل نمونه برداری، انتقال به آزمایشگاه و آناليز نمونههاي آب از نظر pH، کلي فرم و مقدار کلر باقيمانده بر اساس روشهای استاندارد آزمايش هاي آب و فاضلاب صورت گرفت.
يافته ها: نتايج بدست آمده نشان داد كه ميانگين غلظت كلر باقيمانده و تعداد كلي فرم در آب جكوزي هاي مورد آزمايش به ترتيب برابر mg/L 075/0 و 1/7 (در 100 میلی لیتر) بوده كه به طور معني داري با ميانگين استاندارد آنها اختلاف دارد (05/0 ≥ P). از سوي ديگر، ميانگين غلظت كلر باقيمانده و تعداد كلي فرم موجود در استخرها بهترتيب برابر mg/L 75/1 و 14/2 (در 100 میلی لیتر) تعیین شد، كه به طور معنيداري با ميانگين استاندارد اختلاف نداشته و مقدار آن با استانداردهاي موجود مطابقت داشت (05/0 ≤ P). همچنين، بر اساس نتايج بدست آمده، ميانگينpH آب جكوزيها و استخرهاي مورد مطالعه به ترتيب 82/7 و 71/7 به دست آمد كه بطور معني داري با ميانگين استاندارد اختلاف نداشت (05/0 ≤ P).
نتيجه گيري: با توجه به نتايج بدست آمده از اين تحقيق، مقادير كلر باقيمانده و كليفرم موجود در استخرها با مقادير ميانگين استاندارد اين دو پارامتر مطابقت داشته، درصورتيكه، ميانگين مقادير كلر باقيمانده و كلي فرم موجود در جكوزي ها از استاندارد های موجود تبعیت نمی کند. لذا، کنترل کیفی آب جكوزي هاي موجود در شهر تبريز نیاز به توجه و دقت بیشتری دارد. تمامي نمونههاي مورد مطالعه از نظر pH، مطلوب بوده اند.