مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز. 1390؛33(5): -.

محاسبه امید زندگی و "امید زندگی تعدیل شده با ناتوانی" جمعیت استان آذربایجان شرقی در سال 1386

مصطفی فرح بخش*، اکرم ذاکری، مجید کارآموز، خدیجه ولی زاده
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: E-mail: mfarahbakhsh@gmail.com

زمینه و اهداف: سازمان بهداشت جهانی در گزارش سال 2000 شاخصهای سطح سلامت جامعه را امید زندگی (LE) و امید زندگی تعدیل شده با ناتوانی (DALE) تعیین کرد. امید زندگی از زمانهایی که با سطوح مختلفی از سلامت سپری شده، تشکیل یافته است. امید زندگی تعدیل شده با ناتوانی یک شاخص خلاصه سلامت جمعیت است که پیامدهای کشنده و غیرکشنده بیماری¬ها و صدمات را در قالب یک عدد بیان می نماید. این مطالعه برای تعیین امید زندگی و DALE جمعیت استان آذربایجان شرقی اجرا شد. مواد و روش ها: این مطالعه به صورت مقطعی و بر اساس داده های جمعیتی سرشماری سال 1385 و مرگ های ثبت شده در سال 1386 اجرا شد. داده های مرگ از نظام ثبت علتی مرگ و میر مرکز بهداشت استان آذربایجان شرقی استخراج شد. برای برآورد امید زندگی از جدول عمر دوره ای خلاصه و برای محاسبه DALE از روش Sullivan و بر اساس جدول عمر تطبیق داده شده با سطح سلامتی استفاده شد. یافته ها: امید زندگی بدو تولد در جمعیت استان آذربایجان شرقی در کل جمعیت 57/72 سال و در مردان 43/70 و در زنان 13/74 سال بود. امید زندگی تعدیل شده با ناتوانی در کل جمعیت در بدو تولد 59/62 سال و در مردان 85 / 60 و در زنان 83 / 63 سال بود. نتیجه گیری: برای سنجش تاثیر برنامه های سلامت در جامعه، محاسبه امید زندگی و امید زندگی تعدیل شده با ناتوانی ضروری است. باید با ایجاد نظام ثبت دقیق و کامل مرگ و میر و بیماری ها زمینه لازم را برای محاسبه درست این شاخص ها در سطح استان آماده ساخت.

ثبت‌شده: 05 دی 1390