مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز. 1390؛33(5): -.

همبستگي پروكلسيتونين با WBC ، ESR و CRP قبل و بعد از درمان سندرم پاسخ التهابي سيستميك دركودكان زیر 3 سال

معصومه عابديني، عبدالرحیم افخم زاده*، سعید ستاری، عباس احمدی، اسماعیل ایزدپناه، رضا جانمردی
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Email: afkhama@gmail.com

زمینه و اهداف: سندرم پاسخ التهابی سیستمیک (Systemic inflammatory response syndrome, SIRS) یکی از علل عمده بیماری و مرگ ومير در بخش كودكان است و مهم¬ترين و شايع¬ترين علت SIRS عفونت ها هستند. این مطالعه به بررسی همبستگي بين CBC,ESR,CRP و پروکلسيتونين در SIRSدر کودکان زير 3 سال می پردازد. مواد روش ها: جامعه مورد مطالعه 50 کودک 36 -1 ماهه بستري در بخش کودکان بيمارستان بعثت بود. روش نمونه گیری سرشماری بود. آزمايش CBC با دستگاه سل کانتر انجام شد، ESR به روش وسترن گرین، CRP به روش نیمه کمي و کشت خون در محيط مونوفازيک صورت گرفت. پروکلسيتونين با روش ايمونوکروماتوگرافي نيمه کمي بوسيله کيت¬هاي BRAHMS,PCT-Q اندازه گيري شد. داده ها پس از جمع آوري وارد رايانه شده و با استفاده از نرم¬افزار SPSS ضريب همبستگي پيرسون ارتباط بين متغيرها بررسي گردید. سطح معني‌داري كمتر از 05/0 در نظر گرفته شد. یافته ها: پروکلسیتونین روز اول (قبل از درمان) با CRP همبستگی خوب و با ESR همبستگی متوسط داشت، در حالی که با WBC همبستگی نداشت. ولی در روز سوم درمان، پروکلسیتونین با هیچ کدام از مارکرهایWBC ، ESR و CRP همبستگی نداشت. نتیجه گیری: در شروع درمان و جهت تایید تشخیص وجود SIRS، پروکلسیتونین و CRP دارای بیشترین ارزش هستند. جهت پیگیری درمان و ارزیابی چگونگی پاسخ به درمان، پروکلسیتونین مارکر بهتری است.