مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز. 1390؛33(5): -.

تغييرات ميزان پروتئين BDNF طي التهاب ايجاد شده توسط کاراژينان در موش صحرائی نر

حميرا حاتمی، ابوالحسن احمدياني*، نگار سيّد
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: E-mail: aahmadiani@yahoo.com

زمينه و اهداف: تعدادي از مطالعات اثرات فاكتور نوروتروفيك مشتق از مغز (Brain derived neurotrophic factor, BDNF) را در طي التهاب و آسيب بافتي تشريح نموده اند. اكثر تحقيقات انجام شده روي التهاب نشان مي دهند كه در زمان التهاب ميزان پروتئين BDNF افزايش مي يابد. منشأ BDNF سرم به سلولهاي ايمني خون نسبت داده مي شود. مشخص شده است گيرنده هاي اپيوئيدي مرفين نيز در عملكرد سلولهاي ايمني درگير مي شوند. لذا هدف مطالعه حاضر بررسي تغييرات ميزان پروتئين BDNF در طي التهاب ايجاد شده توسط كاراژينان و نيز در زمان رفع التهاب توسط مرفين است. مواد و روش ها: جهت ايجاد التهاب و ارزيابي آن، كاراژينان لامبدا به ميزان 05/0 ميلي ليتر به كف پاي رت تزريق شده و ورم ناشي از كاراژينان توسط پلتيسمومتر جيوه اي مورد سنجش قرار گرفت. همچنين جهت بررسي اثر ضد التهابي مرفين، مرفين هيدروكلرايد با دوز mg/kg7، 30 دقيقه قبل از كاراژينان تزريق شد. نالوكسان هيدروكلرايد با تاييد اثر اپيوئيدهاي درون زا در كاهش ادم، 150 دقيقه بعد از تزريق كاراژينان تزريق شد. سطوح سرمي BDNF با روش الايزا مورد سنجش قرار گرفت. يافته ها: 4 ساعت بعد از تزريق كاراژينان التهاب به حداكثر میزان خود رسيد. پيش تيمار مرفين موجب كاهش التهاب ناشي از كاراژينان شد. همچنين تزريق نالوكسان موجب افزايش التهاب ناشي از كاراژينان در 2 ساعت ابتداي آزمايش گرديد. ميزان پروتئين BDNF سرم فقط در گروه دريافت كننده كاراژينان افزايش معني دار نشان داد. نتيجه گيري: التهاب ايجاد شده توسط كاراژينان با تغيير سطوح BDNF سرم ارتباط دارد. اما اثرات ضد التهابي مرفين از طريق BDNF ميانجي¬گري نمي شود.

ثبت‌شده: 05 دی 1390